Grčka, migranti pokušali da spreče ulazak ministra u kamp

Grčki ministar za imigraciju Janis Muzalas suočio se sa desetinama migranata koji su blokirali ulazak u atinski izbeglički kamp, u znak protesta zbog loših životnih uslova, javlja AFP.

Protest je izbio u kampu Elinikon u blizini Atine, u kome je smešteno stotine, uglavnom avganistanskih migranata. Žitelji kampa su nekoliko sati ranije najavili štrajk glađu.

Na snimcima sa televizije mogla su se videti deca na gvozdenoj ogradi kampa i ministar Muzalas koji pokušava da ubedi migrante da ga puste unutra.

"Mi smo ljudi. Nismo životinje", viknuo je ministru jedan od migranata.

Muzalas je izjavio da su neki od demonstranata pokušali da ga udare, a za organizovanje protesta optužio je radikalnu levicu.

"Nema štrajka glađu. Demonstranti su pokušali da zaustave dostavu hrane i odlazak bolesnih osoba u bolnicu", rekao je ministar novinarima, rekavši da ko god se oseća potlačeno u tom kampu može slobodno da ga napusti.

Antifašistička grupa KEERFA, jedna od organizatora protesta, navodi da migrantima nedostaje topla voda, a da hrana koju dobijaju nije u skladu sa njihovim običajima ishrane.

Bivši Olimpijski park, sada kamp, Elinikon pruža utočište za 1.500 migranata koji se žale da su oronuli stadioni loše mesto za život na duže staze.

Bivši član organizacije "Lekari sveta", Muzalas, na kraju je pušten u kamp posle guranja sa migrantima, od kojih su mnogi bili tinejdžeri.

Oko 60.000 ljudi, uključujući mnogo mladih iz Sirije, Avganistana i Pakistana, prethodnih godinu dana provelo je po kampovima u Grčkoj, nakon zatvaranja granica u Evropi.

Nakon velikog priliva migranata 2015. godine, Avganistanci su uglavnom tretirani kao izbeglice i dozvoljeno im je da nastave svoje putovanje kroz Evropu.

Mnogima, međutim, sada preti deportacija, uprkos tome što je u Avganistanu prošle godine zabeležen rekordan broj civilnih žrtava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво