Privedeno 60 demonstranata u Rumuniji, ministar podneo ostavku

Najmanje petoro povređenih, a 60 privedenih – rezultat je sukoba demonstranata i pripadnika bezbednosnih snaga tokom protesta u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima. Protesti zbog vladine uredbe o dekriminalizaciji brojnih prekršaja, najmasovniji su od pada komunizma 1989. godine.

Protesti su održani sinoć jer je vlada hitno izdala sporni dekret kojim se smanjuju kazne za korupciju, što bi mnoge političare moglo da poštedi krivičnog gonjenja.

Rumunska agencija Ađerpres je javila da je 60 osoba privedeno na saslušanje posle sukoba na trgu u Bukureštu.

Najmanje pet osoba je povređeno, a AFP navodi da među njima ima i policajaca i demonstranata.

Procenjuje se da je na ulice širom Rumunije izašlo između 200.000 i 300.000 ljudi, koji su uzvikivali: "Lopovi! Ostavke!".

U Bukureštu su izbili sukobi kada je jedna grupa demonstranata počela da zasipa flašama, petardama i kamenicama pripadnike bezbednosnih snaga, koji su odgovorili suzavcem.

Rumunska žandarmerija je zamolila za smirenost i zatražila od demonstranata koji mirno protestuju da se distanciraju od grupa koje gađaju policiju.

Prema procenama policije, u Bukureštu se okupilo više od 100.000 demonstranata. Tražili su ostavku socijademokratske vlade, koja je na vlasti manje od mesec dana, prenosi AFP.

Protesti su održani i u Klužu, Sibijuu, Temišvaru i Jašiju, javili su rumunski mediji, a demonstranti su se razišli bez incidenata.

Protesti su izbili odmah nakon objavljivanja vanredno donetog dekreta, koji bi mnogim političarima mogao da omogući izbegavanje krivičnog gonjenja.

Ministar pravde Florin Jordake pravdao je dekret, koji je zaobišao parlament i stupiće na snagu gotovo automatski, što je potrebno "da bi se zakon uskladio sa odlukama ustavnog suda".

U januaru je vlada premijera Sorina Grindeanua objavila hitne dekrete, što je izazvalo gnevne proteste širom zemlje i kritike rumunskog predsednika desnog centra Klausa Johanisa, koji je 2014. godine izabran na osnovu programa protiv korupcije.

"Ovo je tužan dan za vladavinu prava, kojoj su težak udarac zadali protivnici pravde i borbe protiv korupcije", saopštio je pre dva dana šef rumunske države.

Johanis je čak učestvovao u prvim demonstracijama protiv zakonskih izmena.

Rojters navodi da je Rumunija jedna od evropskih država sa najvećim stepenom korupcije u državnoj administraciji i mnogim oblastima javnog života, pri čemu su tužioci naveli da postoji oko 2.000 slučajeva zloupotrebe vlasti sa ukupnom štetom od milijardu evra, nanetom u protekle tri godine.

U nedelju je oko 10.000 ljudi marširalo Bukureštom i drugim rumunskim gradovima u znak protesta protiv predloga vlade da pomiluje više hiljada zatvorenika, dok kritičari tvrde da će taj potez unazaditi napore u borbi protiv korupcije.

Rumunski premijer Sorin Grindeanu tražio je donošenje hitne uredbe, kojom se vladi omogućava da pomiluje zatvorenike kako bi pomogla da zatvori ne budu prenatrpani.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво