Plenković: Ne osećam se licemerno

Moj stav i stav hrvatske vlade oko antisemitizma i svega onoga negativnog što se zbilo u vreme ustaškog režima je jasan – osuđujemo ga, poručuje Andrej Plenković.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da se ne oseća licemerno zbog svog boravka u memorijalnom centru Holokausta u Jerusalimu, dok se usred Jasenovca nalazi ploča na kojoj piše "Za dom spremni".

"Ovde je reč o ploči koja je postavljena braniteljima dobrovoljcima HOS-a koji su poginuli u Domovinskom ratu, braneći Hrvatsku od velikosrpske agresije Miloševićevog projekta. Ovo nije ploča u spomen nekome u kontekstu Drugog svetskog rata i ustaškog režima", rekao je Plenković u intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju.

Prema njegovim rečima, tu temu u Izraelu niko nije spomenuo, navodi Hina.

Plenković kaže da je njegov stav i stav hrvatske vlade oko antisemitizma i svega onoga negativnog što se zbilo u vreme ustaškog režima jasan, a to je da ga decidirano osuđuje.

Deo hrvatskih medija oštro je kritikovao izjave Plenkovića nakon posete Jad Vašemu, s porukom da, ako već želi da istakne nedvomislenu podršku i saučešće, ne mora da ide u Izrael, jer žrtve fašističkog režima, odnosno "strašnu i tragičnu priču najgorih zločina protiv čovečnosti", može naći i u svojoj domovini.

Zagrebački portal Indeks podseća da je Plenković nedavno izjavio da je podizanje ploče s ustaškim pozdravom "Za dom spremni" pored bivšeg koncentracionog logora Jasenovac - delikatno.

On je tada, umesto osude, "nemušto najavio da će tražiti zakonsko rešenje koje će regulisati pitanja koja se odnose na totalitarne režime" i da "zato želi da pokrene institucionalnu inicijativu koja bi odgovarajuće regulisala" to pitanje.

U Izraelu Plenković nije imao problema sa "zakonskim rešenjima", "institucionalnom inicijativom", niti sa delikatnošću, primećuje Indeks i podseća da u Jad Vašemu, udaljenom 2.181 kilometar od najvećeg koncentracionog logora u Hrvatskoj, stoji uklesan natpis "Jasenovac".

broj komentara 9 pošalji komentar
(subota, 28. jan 2017, 13:14) - anonymous [neregistrovani]

A i zasto bi?

Sve sto su radili, radili su iz ubedjenja. Otuda i ti brojni spomenici i spomen - ploce... Kada bi opet imali priliku, isto bi uradili, zar ne? Mi smo ti koji "placemo" za njima, a ne obrnuto...

(petak, 27. jan 2017, 18:23) - anonymousmunja [neregistrovani]

mišljenje...

O političarima hrvatske njihovim delima,stavovima,jasno objašnjava Stjepan Mesić u svom domoljubnom govoru o ustaškom logoru Jasenovac.Toliko o njihovom otklonu od ustaštva, i fašizma.

(petak, 27. jan 2017, 15:20) - Dejan [neregistrovani]

JAJARE

Eto kakvi su bili su sa AUSTROUGARIMA, SA NACISTIMA I UDARALI NA SRBIJU I OPET NAS MRZE A NESPOMINJU DA SMO IH SPASILI NA CERU UVEK IDU SA NEKIM MRZE NAS ZATO ŠTO SU ŽIVI OSTALI...

(petak, 27. jan 2017, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

NDH

MILION je ubijeno SRBA Jevreja Roma u nezavisnoj drzavi hrvatskoj i nikada nisu kaznjeni za najvece zlocine u istoriji svijeta vec su nagradjeni drzavom poslje Genocida

(petak, 27. jan 2017, 10:00) - anonymous Lala [neregistrovani]

Sve je džabe ,

Ništa njih promenuti nemože dogod postoji ono "ali" .

(petak, 27. jan 2017, 09:39) - Srbin iz Nemacke [neregistrovani]

U kom grmu lezi zec

"Овде је реч о плочи која је постављена бранитељима добровољцима ХОС-а који су погинули у Домовинском рату," Ako je vec tako sta je njima i njemu problem da stave novu plocu bez ustaskog pozdrava "za dom spremni" ? Prave se ludi a podrzavaju ustastvo !

(petak, 27. jan 2017, 09:11) - anonymous [neregistrovani]

Istina

On se ne oseća licemerno, jer je licemeran.

(petak, 27. jan 2017, 08:55) - Rade [neregistrovani]

fasizam

u Nemackoj nije nikad nestao a u Hrvatskoj se dnevno velica. Kolinda slusa ustaskog pevace Perkovicai,divi se njegovoj muzici. Utakmica protiv Izraela i hurlikanje "Za dom spremni" nije cula.

(petak, 27. jan 2017, 08:54) - anonymous [neregistrovani]

Хрватска

Ово је флагрантна релативизација фашизма. Не осећа се Пленковић лицеменрно али свакако јесте. И стално се изговара мантра великосрпска агресија која Хрватима даје лажно морално оправдање за масовна протеривања и убиства Срба деведесетих. Хрвати су се спремали за насиље над Србима много пре Милошевића. О томе постоје безбројна сведочанства. Месић стално затрпава своје старе изјаве где отворено велича фашистичко наслеђе НДХ. Хрватска је земља у којој фашизам никада није умро.