Dodik i Čović protiv obnavljanja tužbe protiv Srbije

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je protiv obnavljanja tužbe BiH protiv Srbije za agresiju i genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. To bi potpuno blokiralo funkcionisanje vlasti i vratilo stvari nazad, poručuje hrvatski član Predsedništva Dragan Čović.

Milorad Dodik je, posle sastanka sa hrvatskim članom Predsedništva BiH i liderom HDZ BiH Draganom Čovićem u Banjaluci, rekao da predlog za obnavljanje tužbe treba da bude odbačen.

"Ako je to unilateralna aktivnost bošnjačke strane, onda je to zloupotreba institucije. O tome smo upoznali i Dragana Čovića", rekao je Milorad Dodik.

Čović je rekao da bi obnavljanje tužbe BiH protiv Srbije vratilo stvari unazad i da bi to potpuno blokiralo funkcionisanje vlasti u BiH.

Predsednik RS, koji je i lider SNSD-a, je na konferenciji za novinare rekao da je s Čovićem razgovarao o Zakonu o Ustavnom sudu BiH, dodavši da su ključni problem u toj instituciji strane sudije.

Dodik i Čović najavili su da će o predlogu Zakona o Ustavnom sudu BiH razgovarati sa predsednicima ostalih političkih stranaka u BiH.

Dodik je dalje ocenio da vlast na nivou BiH nije funkcionalna, ističući da HDZ BiH i SNSD žele da sva pitanja rešavaju kroz dijalog, te da današnji sastanak predstavnika dve stranke nije usmeren protiv "nekog trećeg".

"SNSD smatra da trenutna vlast na nivou BiH nije funckionalna u delu koji se odnosi na obaveze prema MMF-u. To ne zavisi od SNSD-a i HDZ-a. Imaćemo zastoj na realizaciji MMF-ovih programa i to nas izlaže, ne samo u RS, novom izazovu, a to je sa suočavanje s likvidnošću na računima", rekao je Dodik.

Dodao je da postoje problemi u funkcionisanju Federacije BiH, navodeći da je najveći problem nepopunjenost kluba delegata Srba u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.

Istakao je da RS ostaje pri evropskim integracijama i opredeljena da se popuni upitnik Evropske komisije, ali da bi moglo biti problema u vezi sa pitanjima poput popisa stanovništva.

Govoreći o ulasku BiH u NATO, Dodik je ponovio da će se, kada to pitanje dođe na red, stanovnici RS o tome izjasniti na referendumu. Upozorio je da bi RS mogla izaći iz MAP-a (Akcioni plan za ulazak u NATO) ako se nastavi sa "agresivnim" knjiženjem vojne imovine u RS na državu BiH, kao što se to desilo pre par meseci sa vojnim objektima u Han Pijesku.

Hrvatski član Predsedništva BiH i lider HDZ-a Dragan Čović ocenio je da je situacija u BiH vrlo složena, te da je došlo vreme da institucije BiH preuzmu odgovornost za stanje u zemlji, što isključuje prisustvo stranaca u tim institucijama i pritisak međunarodne zajednice na donošenje odluka u BiH.

"Ovo nije izborna godina, treba da se bavimo životnim pitanjima. Naša dva zajednička tima su blizu rešenja o zastupljenosti stranih sudija u Ustavnom sudu BiH. Na isti način želimo razgovarati o svim drugim temama", rekao je Čović.

Smatra da bi "neke snage želele da stalno drže strane u konfliktnoj situaciji u nekim područjima BiH", što, kako je naglasio, ne ide u prilog nikome.

"Naša je želja da do kraja godine pokušamo doći do kandidatskog statusa za EU. Ali kako se danas ponašamo, potpuno zaostajemo na tom putu", ocenio je Čović.

Prema njegovim rečima, u BiH se mora stvoriti ambijent da država normalno funkcioniše, a da prioritetne teme treba da budu jačanje ekonomije i socijalne politike.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи