Pauer: Greše oni koji računaju na Putinovu snagu i podršku

Bivša američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama Samanta Pauer rekla je da se nada da će novi američki predsednik Donald Tramp uvideti kako nema osnove da Rusiju i njenog lidera Vladimira Putina povezuje s istinskim vrednostima iza kojih decenijama stoji SAD. Poručila je da greše oni na Balkanu koji dugoročno računaju na Putinovu snagu i podršku.

U intervjuu za sarajevski Dnevnom avazu, Pauerova, koja je u UN zastupala interese SAD u predsedničkom mandatu Baraka Obame, kaže da je očigledno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu. Ona procenjuje da na duge staze taj plan neće uspeti, o čemu bi trebalo dobro da razmisle i političari koji se oslanjaju na Moskvu, poput Milorada Dodika

Po njenoj oceni, Dodik i njemu slični opasno greše kada računaju na "Putinove mišiće", jer Rusija takvu trku u pokazivanju moći jednostavno ekonomski ne može da izdrži.

"Želela bih da upozorim sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju, računajući pri tome na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on 'veliki vođa' kojeg treba podržati. Oni treba da gledaju unapred na ekonomske činjenice i da shvate gde će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro", istakla je Pauerova.

Pauerova, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana jer je kao izveštač sa terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, ocenila je da je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i delovanja bilo potpuno ispravno.

Dodala je da se nada da će prave procene, zasnovane na činjenicama, dovesti do toga da i predsednik Tramp prema Rusiji zauzme objektivan stav, uprkos "zbunjujućim ljubaznim izjavama" o Putinu.

"Činjenice su da je predsednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio deo Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je plinom potrovala svoje ljude. Nema dakle puno toga u Putinovoj biografiji što promoviše američke interese ili američke vrednosti", rekla je Pauerova. Poručila je da je stoga važno da Tramp u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, na primer, "šta je Rusija uradila u Siriji".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво