Marković: Okončaćemo proces priključenja NATO-u uprkos pritiscima

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da će zvanična Podgorica okončati proces priključenja NATO-u u parlamentu uprkos mnogim pritscima da se to ne dogodi.

Marković je podsetio da su 16. oktobra u Crnoj Gori održani parlamentarni izborima na kojima su pobedile evroatlantske i proevropske snage.

"Mi smo spremni da nakon poslednje ratifikacije protokola u parlamentu u najkraćem roku uđemo u potvrdu sporazuma o članstvu i na taj način okončamo ceo proces. U ovom periodu bili smo izloženi raznim pritiscima kako bi Crna Gora bila zaustavljena u procesu integracije u NATO, ali smo snagom države, njenih institucija, demokratije i demokratskih principa odoleli tom pritisku i danas čitav proces ima zadovoljavajuću dinamiku", naglasio je Marković.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, Marković je rekao da vladajuća koalicija radi na tome da vrati opoziciju u parlament.

"Međutim, verujem da je i ovaj bojkot deo nastavka planova destabilizacije Crne Gore u političkom smislu radi osujećivanja Crne Gore da postane članica NATO-a", naveo je Marković, saopšteno je Vlade Crne Gore.

Stoltenberg je rekao da je Crna Gora "na pravom putu da se pridruži Alijansi u bliskoj budućnosti".

"Vaša putanja ka članstvu u NATO-u bila je izvanredna - samo deset godina nakon obnove vaše nezavisnosti. Proces ratifikacije Pristupnog protokola je sada u finalnoj fazi", rekao je generalni sekretar NATO-a u sedištu tog saveza u Briselu.

Stoltenberg: Članstvo Crne Gore u NATO-u šalje poruku stabilnosti

Članstvo Crne Gore u NATO-u poslaće snažnu poruku posvećenosti regionalnoj bezbednosti, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Vaše članstvo u NATO-u će poslati jasnu poruku stabilnosti i bezbednosti čitavom regionu", rekao je Stoltenberg crnogorskom premijeru Dušku Markoviću u Briselu, prenosi AFP.

Naglasio je i da će članstvo u NATO-u ojačati suverenitet Crne Gore, čime je odgovorio na nedavne izjave proruskih grupa u Crnoj Gori koje se protive članstvu u NATO.

Stoltenberg je naveo i da su NATO i Crna Gora radili zajedno mnogo godina i dodao da se raduje što će saradnja preći na viši nivo kada Crna Gora postane članica.

Prema njegovim rečima, 28 saveznika Alijanse je do sada ratifikovalo članstvo Crne Gore, a očekuje se da Francuska to isto uradi danas.

Upitan da li bi skeptičan pogled na NATO predsednika SAD Donalda Trampa mogao da izazove odlaganje ratifikacije pristupnog protokola i Stoltenberg i Marković su rekli da su ubeđeni da neće biti problema.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара