Velikom broju izbeglica od zakona važnija verska pravila

Studija austrijske Akademije nauka pokazuje da, iako 90 odsto izbeglica koje su došle u Austriju smatra demokratiju kao idealan oblik države, čak 40 odsto smatra da verske propise treba staviti iznad državnih propisa.

Ispitivanje je sprovedeno među izbeglicama iz Sirije, Avganistana i Iraka, koje uopšteno gledano smatraju ravnopravnost polova važnim, ali ujedno ima i veći broj koji bi jasne podele.

Tako je 80 odsto podvuklo značaj ravnopravnosti muškaraca i žena i smatra da bračni partneri treba zajedno da donose odluke u porodici.

Takođe, 80 odsto smatra da je neophodno poštovati verska pravila odevanja u javnosti.

Isto tako 37 odsto se izjasnilo za odvojenu nastavu fizičkog i plivanja u školama, a 20 odsto je čak i za odvojenu versku nastavu.

Pored toga, 20 odsto odbija da žena radi.

Kada je reč o demokratiji, 90 odsto saglasno je da je demokratija idealan oblik države, ali 40 odsto je i mišljenja da verska pravila treba da budu iznad državnih.

Takođe, kada je reč o životnim navikama Austrijanaca, 90 odsto ih prihvata uopšteno, a 40 odsto ih ocenjuje za sebe preslobodnim.

Po pitanju vere čak 61 odsto kaže da su vernici, a 30 odsto navodi da se pet puta dnevno ili češće moli, dok samo dva odsto kaže da ne pripada nijednoj verskoj zajednici.

Samo 40 odsto bi bez problema pristalo na sklapanje braka svoje dece sa osobama druge vere.

Rezultati studije pokazuju, kako ocenjuje ministar spoljnih poslova i integracije Austrije Sebastijan Kurc, koliko su važni kursevi vrednosti koji su uvedeni.

Prema njegovim rečima, izbeglice još nisu prihvatili sve vrednosti, pa je to veliki izazov.

Veoma je bitno, kako dodaje, da se prenesu osnovne vrednosti, ali i ukaže na jasne granice ponašanja.

Kursevi o vrednostima uvedeni su početkom 2016. godine i do sada ih je pohađalo oko 15.000 tražioca azila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи