Hrvatska vraća obavezno služenje vojnog roka?

U Hrvatskoj je u toku analiza koja treba da pokaže prednosti i mane ponovnog aktiviranja obaveznog vojnog roka, piše "Glas Slavonije", prenosi portal "Indeks".

Penzionisani general Hrvatske vojske i predsednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljevac tim povodom kaže da se stalno govori o nasilnom rešavanju krize u regionu, te da to često, kako kaže, prolazi ispod radara.

"I zaista vrlo brzo može da dođe do problema, na primer da Republika Srpska pokuša da se odvojiti od BiH, što bi odmah izazvalo reakciju muslimana, i vi imate problem", naveo je Miljavac.

Za njega je, kako kaže, normalno da će se tu odmah uvlačiti i Srbija, što će sve zajedno napraviti problem i Hrvatima u BiH, pa bi i Hrvatska na ovaj ili onaj način tu nešto morala da "uradi".

"I za tren može doći do vrlo ozbiljnog konflikta. Na to je upozorio i ministar spoljnih poslova Rusije Lavrov", naveo je Miljavac.

U Hrvatskoj je obaveza služenja vojnog roka ukinuta 2008. godine i od tada postoji samo dobrovoljno služenje vojnog roka.

Dobrovoljno služenje traje 14 sedmica, na poligonima Slunj i Gašinci.

Pozivajući se na sopstvene izvore, Glas Slavonije piše da pre zvaničnih analiza u Ministarstvu odbrane Hrvatske ništa ne žele zvanično da komentarišu u vezi sa tim.

Izvor lista navodi da Ministarstvo i Štab daju predlog takve odluke, a potom će se oceniti da li će se ići u promene.

Tvrdi i da se u nekim drugim evropskim zemljama odvijaju takvi procesi, te da priča nije neosnovana.

Neimenovani izvor za list kaže da je na sistemu da predloži izmenu o kojoj će se raspravljati.

Može se, kaže, predložiti dvomesečna, jednomesečna ili obuka od šest sedmica. Tvrdi i da se ne bi išlo na duže od dva meseca.

Na novim vojnim obukama se ne bi išlo na velika specijalistička znanja nego bi se pojedinci obučavali za rukovanje pešadijskim naoružanjem.

Uz gađanje iz automatskog naoružanja trebalo bi da se savladaju prva pomoć i korišćenje zaštitne maske.

Trebalo bi da posle toga postoji mogućnost dobrovoljne dodatne obuke.

Osnovnu obuku, piše list, trebalo bi završiti u roku od mesec dana. "Ne bi bio cilj time ih osposobiti za nešto veliko, već preneti im osnovne pojmove i stvari za koje mislimo da ih treba znati. Na primer, nameštanje šator ili slični postupci koji mogu da se primene u različitim situacijama."

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво