Austrija ne sme ignorisati opasnost od islamista sa Balkana

To što je osumnjičeni za planiranje terorističkog napada u Beču Austrijanac albanskog porekla, dokaz je potencijalne opasnosti koja preti Austriji i Evropi od radikalnih islamista sa Balkana, ocena je austrijskog eksperta za bezbednost Ilije Tufegdžića i poslanika u bečkoj skupštini Nemanje Damnjanovića.

Poslanik Slobodarske partije Austrije Nemanja Damnjanović u izjavi za Tanjug ističe da je posebno zabrinjavajuće to što je teroristički napad planirao da izvede Austrijanac migrantskog porekla, što je dokaz neuspele politike integracije koju vodi austrijska vlada.

Damnjanović istovremeno ukazuje i da zabrinjava to što je Balkan postao meta salafistima za vrbovanje boraca za Islamsku državu.

Podseća da se veliki broj Albanaca sa Kosova priključio Islamskoj državi i da predstavljaju veliku pretnju ne samo kosovskim vlastima, već i celoj Evropi nakon što se vrate sa ratišta.

Ilija Tufegdžić skreće pažnju na to da je slična situacija i sa muslimanima iz Bosne i Hercegovine, koji su meta za regrutaciju u redove Islamiske države, a da je jedan od glavnih centara za vrbovanje i radikalizaciju muslimana sa prostora bivše Jugoslavije, posebno Bosne, upravo u Austriji.

"Austrijske vlasti trebalo bi još više da se koncentrišu na islamiste poreklom sa Balkana koji žive u toj zemlji, ali i na dešavanja na Balkanu", preporučuje Tufegdžić.

Kritikovao je da su EU, ali i Austrija, ignorisali upozorenja sa Balkana da na Kosovu i u Bosni postoje centri za obuku i vrbovanje Islamske države.

Isto tako, dodaje, ne sme se ispustiti iz vida da je Islamska država iskoristila izbeglički talas za infiltraciju svojih terorista-spavača, koji u svakom trenutku mogu biti aktivirani.

"Smatram da je neophodno građanima jasno staviti do znanja da moraju biti obazrivi i da više život bez brige nije moguć", istakao je Tufegdžić.

Ocenio je da Austrija mora promeniti neke svoje zakone u oblasti bezbednosti kako bi se olakšao nadzor i praćenje sumnjivih lica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво