Austrijanac albanskog porekla priznao da je planirao napad

Tokom saslušanja Austrijanac albanskog porekla je priznao da je nameravao da izvrši bombaški napad na podzemnu železnicu u Beču ili na nekom drugom javnom mestu.

Prema pisanju bečkog dnevnika Kronen cajtung on je rekao da je na internetu pronašao uputstvo za izradu eksploziva i da je nameravao da izvrši napad na podzemnu železnicu ili na nekom drugom, veoma posećenom, javnom mestu u Beču.

Osumnjičeni, koji će za nekoliko dana postati punoletan, odrastao je u mestu Nojnkirhen.

U pubertetu je imao brojne probleme, a počinio je i više krivičnih dela – od krađe do nanošenja telesnih povreda.

Pošto je bio nezaposlen sve je više upadao u radikalizovano društvo.

Očigledno je bio veliki simpatizer Islamske države, a na svom Tviter nalogu je hvalio islamistički masakr u jednom američkom noćnom klubu.

Njegovi susedi su zgranuti i potpuno iznenađeni što je neko ko živi pored njih bio spreman da izvrši bombaški napad.

Austrijska policija trenutno traga za ostalim terorističkim ćelijama, ili saučesnicima, a utvrđeno je da je mladić putovao širom Evrope.

Inače, u Austriji postoji snažna salafistička scena, a kako prenose mediji, među glavnim ličnostima su Muhamed M. i Tutinac Mirsad Omerović.

Muhamed M. je otišao u rat u Siriju, gde je među vodećim ličnostima Islamske države, a Omerović se nalazi u pritvoru nakon što je osuđen na 20 godina zatvora zbog vrbovanja boraca za Islamsku državu, kao i njeno finansiranje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво