Balkan, ko je sve na američkoj "crnoj listi"?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik novo je ime na "crnoj listi" američkog ministarstva finansija. Od ranije se na toj listi nalaze brojni lideri različitih albanskih organizacija, uključujući poslanike u kosovskom parlamentu Fatmira Ljimaja i Dauta Haradinaja, nekolicina oficira različitih hrvatskih formacija, nekadašnji zvaničnici Republike Srpske Krajine, Republike Srpske i Srbije, nekoliko zvaničnika BiH i jedan Makedonac, Ljube Boškovski. Na listi su Slobodan Milošević i još tri osobe koje su u međuvremenu umrle.

Nekadašnji predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević nalazi se na crnoj listi SAD, iako je umro u pritvorskoj jedinici Haškog suda još 2006. godine. Na listi su i imena Momira Talića, Mila Mrkšića i Gorana Hadžića, koji su takođe, u međuvremenu, preminuli.

Prvu listu osoba i organizacija "pod posebnom prismotrom, kojima je blokirana imovina u SAD" obznanio je 2001. godine tadašnji predsednik Džordž Buš, objašnjavajući da te osobe i organizacije predstavljaju pretnju mirovnim procesima na Balkanu. 

Albanska nacionalna armija, koja je 2003. godine upisana na listu terorističkih organizacija UN, kao i njeni navodni lideri Gafur Adili i Idajet Bećiti, takođe se nalaze na američkoj crnoj listi, uz dvojicu poslanika kosovskog parlamenta – Fatmira Ljimaja i Dauta Haradinaja.

Mlađi brat Ramuša Haradinaja je na tu listu dospeo posle sukoba u Makedoniji, kada su ga zapadne obaveštajne službe označile kao jednog od glavnih organizatora prebacivanja bivših boraca OVK na makedonsko ratište.

Na listi su i nekadašnji regionalni komandanti OVK Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa, Redžep Seljimi, kao i bliski saradnik Hašima Tačija, Azem Sulja, poznat i pod nadimkom Veliki ujak.

Na listi je i donedavni lider Demokratske partije Albanaca Menduh Tači, koji je posle loših rezultata partije na decembarskim parlamentarnim izborima u Makedoniji podneo ostavku.

Na listu su i OVBMB i Političko veće Preševa, Bujanovca i Medveđe, kao i lideri tih organizacija Šefćet, Isak i Jonuz Musliju.

Iz Bih su na listi nekadašnji glavni obaveštajac Alije Izetbegovića Bakir Alispahić, a takođe i Hasan Čengić, Enver Hadžihasanović i Sead Šahinspahić.

Na listi se nalaze i Milorad Dodik, kompletna porodica Radovana Karadžića, Biljana Plavšić, Ratko Mladić, Momir Talić, Stojan Župljanin, Ljubiša Beara, Radislav Brđanin, Milan i Sredoje Lukić, Momčilo Mandić, Milan Mrkšić, i Srpska demokratska stranka.

Od srpskih zvaničnika, na listi su: cela porodica Slobodna Miloševića, Sreten Lukić, Vlastimir Đorđević, Milan Milutinović, Dragoljub Ojdanić, Franko Simatović, Jovica Stanišić, Veselin Šljivančanin, Vladimir Lazarević i Milorad Ulemek.

Na listi su i Hrvati: Mario Čerkez, Ljubo Česić Rojs, Tihomir Blaškić, Valentin Čorić, Ante Jelavić, Drago Jelavić, Vinko Marinović i Mladen Naletelić.

Sa ove liste mogu biti izbrisana imena osoba koje "podnesu zahtev u kojem treba da navedu argumente ili dokaze koji predstavljaju dovoljan osnov za brisanje sa liste". 

Osim Balkana, crna lista uključuje osobe i organizacije iz niza problematičnih regiona, sa Bliskog istoka, iz Severne Afrike, Ukrajine, Belorusije i Zimbabvea. 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво