Kormak: Vašington ozbiljno shvata pretnje o secesiji RS

Ambasadorka SAD u Sarajevu Morin Kormak izjavila je da su u Vašingtonu ozbiljno shvaćene pretnje predsednika RS Milorada Dodika o referendumu o secesiji i da su mu sankcije uvedene i zbog kršenja odluke Ustavnog suda BiH, što će, kako tvrdi, imati značajne posledice.

Morin Kormak je istakla da je Vašington ozbiljno shvatio pretnje referendumom o secesiji i ono što on radi, kaako je rekla, u kršenju vladavine zakona. "Smatramo da je to proces koji treba okončati kako bi BiH mogla ići dalje. To ne znači da nas ne brine negativna retorika drugih političara u BiH", navela je Kormakova, prenela je Fena.

Uvođenje sankcija koje sprovodi Ministarstvo trezora SAD nazvala je važnim korakom, a za to su se odlučili jer, kako je objasnila, Vašington vrlo ozbiljno shvata svoju ulogu zaštitnika Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i zbog činjenice da Amerika snažno podržava evropski put BiH.

"Nedavne Dodikove aktivnosti, poput sprovođenja referenduma u septembru, koji je on vodio kršeći odluku Ustavnog suda BiH, kao i retorika koju je tada koristio jasno su govorile u prilog zagovaranju daljih podela u BiH i stvaranju novih problema", stav je ambasadorice Kormak.

Objasnila je da je ovo pojedinačna sankcija, dodajući da SAD podržavaju građane Republike Srpske.

Istakal je da se nada da će građanima ovaj korak pomoći da napreduju i da poboljšaju privredu i da se otvore nova radna mesta.

Najavila je da će SAD nastaviti da pruža pomoć RS kroz niz programa u okviru Ambasade SAD, kao i BiH da ostvari ciljeve koje je postavila, a to su evroatlantske integracije.

Ambasadorka, međutim, nije mogla da kaže da li će neke druge države postupiti isto, ali je posebno naglasila da je ovaj korak koordiniran sa "najbližim partnerima".

Prema njenim rečima, to je ujedno i poruka svima koji preduzimaju korake suprotne odlukama Ustavnog suda. Ponovila je da je vladavina zakona ključna ne samo za BiH, nego i za sve zemlje koje žele da budu uspešne.

Upitana zašto sankcije dva dana uoči imenovanja nove američke administracije, ambasadorka je ponovila da je uvođenje sankcija proces unutar američke vlade koji zahteva pažljivo razmatranje i za to treba vremena.

To su, prema njenim rečima, ozbiljni koraci koji se ne preduzimaju olako.
"Ovaj proces je tehničke prirode u pripremi i takav je i kada se poništava", zaključila je Kormakova, iznoseći podatak da su na toj listi 192 osobe s područja Balkana, neke osobe su skinute s te liste, ali da je to veoma dug birokratski proces.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара