Povučena optužnica protiv lidera makedonske opozicije

Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore saopštilo je da povlači tužbu u slučaju "Puč" u kojem je jedan od optuženih lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev.

Pored Zaeva, za neovlašćeno prisluškivanje su u tom slučaju optuženi bivši šef Uprave za bezbednost (UBK) Zoran Veruševski, njegova supruga Sonja, bivši radnik te uprave Dorđi Lazarevski i Branko Palifrov, koji je zaposlen u Opštini Strumica, gde je Zaev bio gradonačelnik.

Optužnicu u predmetu koji je nazvan "Puč" pokrenuo je državni javni tužilac Marko Zvrleski, ali ga je kasnije preuzelo specijalno tužilaštvo koje vodi Katica Janeva.

Makedonsko Specijalno tužilaštvo je navelo da odustaje od te optužnice, jer je faktičko stanje u tom optužnom aktu u suprotnosti sa dokazima kojima raspolaže u dva slučaja koje vodi ("Tvrđava" i "Target"), gde su za prisluškivanje osumnjičeni tadašnji visoki funcioneri UBK i Ministarstva unutrašnjih poslova i najbliži saradnici lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog.

U predmetu "Tvrđava" osumnjičena je bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska, a u "Targetu" Sašo Mijalkov, bivši direktor UBK i rođak Nikole Gruevskog.

Makednski mediji bliski vladajućoj stranci su ocenili da je odluka Specijalnog tužilaštva da odustane od slučaja "Puč" skandalozna i da je tužilaštvo Katice Janeve "produžena ruka SDSM i Zorana Zaeva".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи