Čubrilović: Vreme sankcija prošlo, sve rešavati dijalogom

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je, komentarišući američke sankcije uvedene predsedniku RS Miloradu Dodiku, da su sankcije neprihvatljive i da, kako se pokazalo u praksi, nikada ne vode rešenju i napretku.

"„Mi želimo komunikaciju, a ne izolaciju. Kažnjavati legalno izabrane predstavnike vlasti Republike Srpske na ovakav način je udar na najviše organe Srpske i pritisak na Republiku Srpsku, koja je u kontekstu zaštite njene ustavne pozicije i složenih odnosa u BiH i regionu suočena sa brojnim izazovima. Vreme sankcija i kažnjavanja je prošlo. Odnose treba graditi dijalogom i poštujući vladavinu prava i osnovna načela međunarodnog prava", rekao je Nedeljko Čubrilović.

Čubrilović je ocenio i da je zabrinjavajuće da su sankcije kao rigidna, nedemokratska mera izrečene zbog poštovanja najviših demokratskih instituta, kakav je referendum.

Predsednik Narodne skupštine podseća da ovo nije prvi puit da se nekom zvaničniku RS izriču sankcije, ističući da se kroz kontiunitet sankcija pokazalo da to nikada nije vodilo napretku, ni jačanju demokratskih kapaciteta.

"Sve nesuglasice i sve probleme moguće je rešiti jedino dijalogom“, ocenio je Čubrilović, navodi se u saopštenju.

Čubrilović je napomenuo da je jedan od uslova američke administracije koji je dobio predsednik RS da prekine rad na izradi zakonskih propisa sa ciljem reformisanja Ustavnog suda BiH, kako je to uređeno Ustavom BiH, i zamene stranih sudija sudijama iz BiH.

"Ako su vlasti BiH i RS birane na demokratskim izborima, kako je moguće da im se oduzme demokratsko pravo da predlože izmene zakona u svojoj zemlji. To nije razlog za uvođenje sankcija, a posebno želim da naglasim da sve političke partije iz RS dele ovaj stav“, naglasio je Čubrilović.

Čubrilović je dodao i da je zahtev koji je Dodik dobio od predstavnika američke administracije da spreči objavljivanje rezultata referenduma u "Službenom glasniku Republike Srpske" nedemokratski, jer je objavljivanje rezultata demokratskog izjašnjavanja građana Republike Srpske zakonska obaveza.
„
Niko u ovoj zemlji, pa ni predsednik Republike ne može da krši zakon ma ko taj uslov da postavi pred njega“, smatra Čubrilović.

On je izrazio očekivanje da će ova situacija, ipak, da se reši na pozitivan način i da će SAD nastaviti da štite Dejtonski mirovni sporazum i grade dobre odnose sa RS i njenim zvaničnicima, radi mira i stabilnosti BiH i regiona.
„
Ne bi bilo dobro da se odnosi dalje zaoštravaju. Situaciju treba smiriti i u direktnom razgovoru sa predstavnicima američke administracije pokušati riješiti ovaj problem i otkloniti sve nesporazume", zaključio je Čubrilović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво