Umro general bivše JNA Vladimir Trifunović

General bivše JNA Vladimir Trifunović preminuo je u 79. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, potvrđeno RTS-u.

Trifunović je 22. septembra 1991. godine predao kasarnu u Varaždinu u Hrvatskoj, sa velikom količinom naoružanja, uključujući i tenkove, kako bi spasao 280 vojnika i oficira, dok su mu žena i deca bili taoci.

Trifunović je tvrdio da je podređenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da neprijatelju nisu ostavili gotovo ništa.

U Beogradu je osuđen za izdaju, da bi ga posle snažnog pritiska javnosti tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić abolirao 1997. godine. Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv Trifunovića i grupe njegovih oficira.

U maju 2011. godine Ministarstvo pravde i Trifunović potpisali su sporazum o naknadi štete, koji je podrazumevao da mu država Srbija isplati 6,2 miliona dinara zbog neosnovanog boravka u pritvoru.

Sporazumom o naknadi štete izbegnut je dugotrajan sudski postupak, veliki sudski troškovi do čega bi došlo da je Trifunović podneo tužbu protiv države.

U Hrvatskoj se protiv njega vodio ponovljeni postupak, zbog optužbi za ratne zločine. Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravosnažno osudio za ratni zločin na varaždinskom području, ali je županijski sud u Varaždinu na njegov zahtev 2013. odlučio da obnovi postupak.

Objavio je tri knjige o svom slučaju: "Moja borba za istinu", "Buđenje savesti – u borbi za istinu i pravnu državu" i "Neću milost".

Trifunović je rođen je 1938. godine u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini.

Uzrok smrti, datum i vreme sahrane u Bosni i Hercegovini će naknadno biti saopšteni.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво