Umro general bivše JNA Vladimir Trifunović

General bivše JNA Vladimir Trifunović preminuo je u 79. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, potvrđeno RTS-u.

Trifunović je 22. septembra 1991. godine predao kasarnu u Varaždinu u Hrvatskoj, sa velikom količinom naoružanja, uključujući i tenkove, kako bi spasao 280 vojnika i oficira, dok su mu žena i deca bili taoci.

Trifunović je tvrdio da je podređenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da neprijatelju nisu ostavili gotovo ništa.

U Beogradu je osuđen za izdaju, da bi ga posle snažnog pritiska javnosti tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić abolirao 1997. godine. Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv Trifunovića i grupe njegovih oficira.

U maju 2011. godine Ministarstvo pravde i Trifunović potpisali su sporazum o naknadi štete, koji je podrazumevao da mu država Srbija isplati 6,2 miliona dinara zbog neosnovanog boravka u pritvoru.

Sporazumom o naknadi štete izbegnut je dugotrajan sudski postupak, veliki sudski troškovi do čega bi došlo da je Trifunović podneo tužbu protiv države.

U Hrvatskoj se protiv njega vodio ponovljeni postupak, zbog optužbi za ratne zločine. Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravosnažno osudio za ratni zločin na varaždinskom području, ali je županijski sud u Varaždinu na njegov zahtev 2013. odlučio da obnovi postupak.

Objavio je tri knjige o svom slučaju: "Moja borba za istinu", "Buđenje savesti – u borbi za istinu i pravnu državu" i "Neću milost".

Trifunović je rođen je 1938. godine u Prijedoru, u Bosni i Hercegovini.

Uzrok smrti, datum i vreme sahrane u Bosni i Hercegovini će naknadno biti saopšteni.

broj komentara 18 pošalji komentar
(četvrtak, 19. jan 2017, 21:01) - Dejan [neregistrovani]

vecna slava.

Veliki heroj svi su uz vas.vasa porodoca moze da se ponosi sa vama.vi ste pravi general i necete mikad biti zaboravljeni.

(sreda, 18. jan 2017, 23:38) - Pavlovic [neregistrovani]

Slava generalu

Zajedno smo prosli pakao Varazdina,pozdrav svim vojnicima koji su tada bili sa nama.

(sreda, 18. jan 2017, 23:11) - Malisa Jovicic [neregistrovani]

poslednji pozdrav

Postovani generale Vlado Trifunovic, Nek vam je vecna slava i pocivajte u miru kako ste i zasluzili. Mi koji smo radili sa Vama najbolje znamo kakve ste vojnicke i ljudske sposobnosti posedovali. Oni koji su vas doveli u neizlazan polozaj i hteli da zrtvuju sve vas koji ste se zatekli u Varazdinskoj kasarni opkoljenoj sa vise hiljada razjarenih zveri-zengi neka sudi svevisnji gospod. Tako isto i svima onima koji su ucestvovali u vasoj kasnijoj osudi.Vi ste se samo preselili na drugu adresu a sa nama cete ziveti dokle i mi budemo ziveli. Ljudi poput Vas nikada neumiru. Jedan od Vasih saradnika i vojnija Malisa Jovicic.

(sreda, 18. jan 2017, 22:49) - Miko [neregistrovani]

Miko

Pocivaj u miru generale

(sreda, 18. jan 2017, 16:58) - Deda Nole [neregistrovani]

Rehabilitacija

Sve pohvale i zahvalnost pokojnom generalu nece biti iskrene ako se njegovi vojnice ne zaloze da se njihov spasilac i veliki covek Rehabilituje.Mozda bi sada trebalo procesuirati sve one koji su odveli u smrt ili su ostali invalidi mlade regrute bez vojnicke obuke i pripreme.

(sreda, 18. jan 2017, 16:46) - anonymousbane [neregistrovani]

vasiljevic pomen

Generale neka ti je vecna slava a svima onima koji su te osporavali neka im je na teretu i neka im je od boga a mi od nas 280 znamo da zivimo zbog tebe a ne onih koji su tebe izdali i koji su ti sudili a veci su izdajnici od tebe jer je dokazano neka stigne bozija pravda zivio si u Bristolu hotelu pored zel.stanice B.kategorije nista nisi nasledio niti dao deci a sve druge koji su ti sudili neka pita bog.

(sreda, 18. jan 2017, 08:19) - Daka [neregistrovani]

Cakovec

Vecna slava Kommandante ,Vas bivsi vojnik.

(sreda, 18. jan 2017, 00:32) - Rambo [neregistrovani]

Nebo...

Iz aviona se vidi da je ovaj čovek čestit, pravedan, plemenit...

(utorak, 17. jan 2017, 22:08) - anonymГАВРОous [neregistrovani]

Живети часно,

у свакој ситуацији поступати и радити часно, бринути о потчињенима, то си показао свима нама посебно твојим колегама. Почивај у миру !

(utorak, 17. jan 2017, 22:05) - anonymous [neregistrovani]

Gospodine Generale

Neka vam je večna Slava i Hvala na svemu što ste uradili za dobrobit svojih vojnika ..Veličina poput vas neumire nikad ostaje da je mlađi pamte dok žive..