Prvi udarac za Gruevskog, Ahmeti protiv "desorošizacije"

Demokratska unija za intergracije Alija Ahmetija ne slaže se sa planom VMRO-DPMNE oko "desorošizacije" Makedonije, navodeći da državni organi imaju pravo da se bave finansiranjem nevladinih organizacija, ali ne i sa njihovim delovanjem.

Partija Alija Ahmetija je ovakav stav iznela u sedmici tokom koje treba da počnu ozbiljni pregovori dve stranke oko formiranja nove vlade.

"Nevladinim organizacijama treba omogućiti da nesmetano deluju. To se odnosi i na Fond za otvoreno društvo. Državni organi imaju pravo da reaguju samo u slučaju da postoje sumnje vezane za finansiranje ili ukoliko je delovanje tih organizacija suprotno zakonu", navodi Demokratska unija za intergacije.

Izjava iz redova partije Alija Ahmetija usledila je svega nekoliko časova pošto je Gruevski, najavljujući formiranje nove vlade, rekao da će se zalagatio za "desorošizaciju" Makedonije i otvaranje vrata nevladinim organizacijama koje nisu ni pod čijom kontrolom.

VMRO-DPMNE je na izborima 11. decembra osvojio 51 mandat u Sobranju, odnosno dest manje od potrebne večine za sastav nove vlade. Gruevski ima još 13 dana da ubedi Ahmetija da uđe u novi kabinet.

Ahmetijeva partija je na izborima osvojila 10 poslaničkih mesta.

Glavna opoziciona stranka, SDSM osvojila je 49 mandata na izborima i čeka ishod pregovora Gruevskog i Ahmetija, pre nego što dobije šansu da pregovara o formiranju nove vlade u Makedoniji.

Makedonski parlament, Sobranje ima ukupno 120 poslanika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво