OHR: Poređenje RS i NDH nije osnovna poruka Incka

Nakon što su iz Republike Srpske krenule reakcije zbog toga što je visoki predstavnik Valentin Incko uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom, iz OHR-a je saopšteno da "osnovna poruka nije trebalo da bude ovo poređenje".

"Fokus poruke visokog predstavnika bio je, kao što je visoki predstavnik i ranije često isticao, da se prekine s retorikom okrenutom ka podelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obeležavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obeležavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta doneo odluku o ovom datumu. U svakoj državi odluke Ustavnog suda su konačne i obvezujuće za sve", piše u odogovoru OHR-a, prenosi BHRT.

Podsećamo, visoki predstavnik je komentarišući proslavu Dana Republike Srpske 9. januara rekao da za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu.

"Ako bismo počeli slaviti 'praznike' kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti", poručio je tada Incko.

broj komentara 4 pošalji komentar
(četvrtak, 12. jan 2017, 09:08)
Петрија [neregistrovani]

Није шија него врат

Па, колико видим, поређење је поновљено.У исти кош се ставља дан оснивања Републике Српске и НДХ!Они желе рећи да је РС фашистичка и геноцидна творевина, као што је била НДХ!Из свега овог избија невиђена мржња према српском народу.Ништа се није променило, вековима уназад....

(sreda, 11. jan 2017, 21:18)
anonymous [neregistrovani]

Al ce se uplasiti

Medjunarodna Zajednica od izjave Ivanica.Ma dajte ljudi ne bulaznite vise.

(sreda, 11. jan 2017, 20:31)
anonymous [neregistrovani]

Ko koga...

Još će da nas ubeđuju da nismo čuli što smo čuli, da nismo videli što smo videli... Pa šta mislite da smo mi tolike budale?

(sreda, 11. jan 2017, 20:22)
anonymous Lala [neregistrovani]

Dabome

Ovo mi liči na vađenje kestenja iz vatre .