Opozicija u FBiH: Dan RS je mali državni udar

Postrojavanje pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Banjaluci tokom obeležavanja Dana Republike Srpske je neka vrsta državnog udara i na to se mora odmah i odlučno reagovati, smatraju tri najveće opozicione političke stranke u BiH, prenela je "Hina".

Nakon što je, kako se navodi, po nalogu predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića četrdesetak pripadnika oružanih snaga BiH ipak postrojeno u Banjaluci u nedelju i danas, iako za to nisu dali suglasnost ni državni vrh ni državno ministarstvo obrane, Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta (DF) i Građanski savez (GS) smatraju da je time uništen zakonom definisani zapovedni lanac i urušena cela struktura funkcionisanja oružanih snaga.

"Nema dileme da je došlo do mini državnog udara", stoji u zajedničkom saopštenju, u kojem se, pored Ivanića, sukrivcem smatra i ministarka odbrane Marina Pendeš, za koju u opoziciji tvrde da postupa po nalozima svog stranačkog šefa Dragana Čovića, čelnika HDZ BiH, koji je u dobrim odnosima s predsednikom RS Miloradom Dodikom.

Ivanićevi postupci i izostanak reagovanja ministarke Pendeš, ocenjuje opozicija, doveli su do sloma lanca zapovedanja vojskom i podrivanja uloge Predsedništva BiH kao kolektivnog vrhovnog vojnog zapovednika.

"Smatramo da su Ivanić i Pendeš, odnosno Dragan Čović, na ovaj način nasrnuli ne samo na ustavno-pravni poredak nego i na mir u Bosni i Hercegovini. Stoga tražimo od (bošnjačkog člana Predsedništva BiH) Bakira Izetbegovića da naredi predsedavajućem Saveta ministara Denisu Zvizdiću da hitno sazove sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, kojim predsedava po službenoj dužnosti, i zatraži istragu od Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o podrivanju vojne i obrambene moći i oružanoj pobuni, kako je definisano krivičnim zakonom BiH", zatražile su tri opozicione stranke. 

Bećirović traži da 9. januar bude dan sećanja na žrtve zločina 

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (SDP BiH) uputio je u parlamentarnu proceduru Predlog zakona o proglašenju 9. januara danom sećanja na žrtve ratnih zločina i genocida koje su "počinili organi samoproglašene i nelegalne takozvane Srpske republike Bosne i Hercegovine / Republike Srpske". 

Bećirović je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu istakao da je 9. januar antidejtonski datum, antiustavan, nezakonit i apsolutno neprihvatljiv, prenela je Fena.

Prema njegovom mišljenju, "9. januar je jedan od najcrnjih datuma u istoriji BiH, Evrope i sveta nakon Drugog svetskog rata".

"Taj datum apsolutno nema nikakvo pravno uporište ni u Dejtonskom mirovonom sporazumu ni u Ustavu BiH. Međunarodna zajednica je već naglasila da je to neprihvatljiv datum. Ustavni sud BiH je doneo konačnu i obavezujuću odluku i o tome više nema rasprave", rekao je Bećirović.

Tvrdi da ne postoji nikakva pravna veza između 9. januara i Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH.

"Ustav BiH je vrlo jasno propisao da kontinuitet ima samo država BiH. Nema ni jednog člana, ni jedne rečenice koja govori o kontinuitetu entiteta", rekao je Bećirović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво