RS obeležava Dan Republike i 25 godina postojanja

Republika Srpska obeležava svoj dan, a proslavu u Banjaluci obezbeđuje više od hiljadu policajaca. Održan je svečani defile, sa bogatim kulturno-umetničkim programom, nakon kojeg će uslediti svečana akademija u sportskoj hali "Borik".

Vlasti Republike Srpske uputile su oko 2.000 pozivnica, a među glavnim gostima su predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh srpski Irinej.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić čestitao je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i građanima Dan RS, ističući da će u Srbiji uvek imati iskrenu podršku naroda i vlade.

"Vama, Vladi i narodu RS želim da čestitam Dan Republike, u nadi da ćete Srpsku ponosno i ljubomorno čuvati i štititi, baš kao i mir i stabilnost u celoj Bosni i Hercegovini", poručio je Vučić u pismu koje je uputio Dodiku.

u Banjaluci je tim povodom održan svečani defile, sa bogatim kulturno-umetničkim programom.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je jutros u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom praznika Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana. 

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik primio je u Palati Republike, patrijarha srpskog Irineja i princa Aleksandra Karađorđevića i tom prilikom im zahvalio što su svojim prisustvom uveličali današnju proslavu Dana Republike Srpske.

Prijemu u Palati Republike prisustvovali su predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i vladike Srpske pravoslavne crkve, saopštio je Biro za odnose sa javnošću predsednika RS. 

Siniša Karan iz organizacionog odbora proslave Dana RS rekao je za RTS da će Treći pešadijski puk, sa 44 oficira i podoficira prisustvovati svečanosti i biće deo ukupne manifestacije, a najveći deo parade činiće pripadnici Ministarstva unustrašnjih poslova, vatrogasaca, poštanskih jedinica.

Karan je podsetio da su juče pripadnici te jedinice već učestvovali prilikom polaganja venaca u Banjaluci.

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović je, preko Ustavnog suda, pokušao da spreči proslavu Dana Srpske 9. januara, jer taj datum navodno vređa osećanja Bošnjaka budući da je reč o datumu koji je i slava RS.

Iako je Ustavni sud BiH doneo odluku da je 9. januar neustavan kao Dan Republike, institucije Srpske su organizovale referendum na kojem su građani velikom većinom potvrdili da baš taj datum hoće da slave kao "rođendan" RS.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво