Epidemija gripa u Hrvatskoj, dve žrtve

Hrvatsku je ove sezone pogodila epidemija gripa visokog intenziteta, od kojeg su život do sada izgubile dve osobe. Obolelih je više hiljade u svim delovima zemlje, javlja "Hina" pozivajući se na Nacionalni centar za influencu.

Šef Centra Vladimir Draženović rekao je da je laboratorijski potvrđeno hiljadu slučajeva obolelih od gripa, koji je u nedelju uoči Nove godine odneo dva života - u Zagrebu i Splitu.

Stvaran broj obolelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i njihov broj drastično raste iz nedelje u nedelju, što pokazuje da se radi o epidemiji visokog intenziteta.

Najviše slučajeva je u Zagrebu, ali jako ih je puno i u Splitu, Slavoniji i drugim delovima Hrvatske, kaže Draženović.

Po njegovoj oceni, grip je ove godine "malo iznenadio Splićane, gde je intenzivnija situacija nego inače i ima više obolelih".

Osim jakog intenziteta, grip bi ove godine mogao i trajati duže nego obično, jer je krenuo rano, 27. novembra.

U Centru za influencu strahuju i od većeg broja smrtnih slučajeva jer je gripa pokretač raznih hroničnih oboljenja koja dovode do smrtnog ishoda.

Značajno je i da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Evrope, ove godine promenjena epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u opticaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

"Grip je turbulentna bolest što je posledica nepredvidivosti njenog uzročnika. Svake godine imamo slučajeve koji nas iznenade i zaprepaste - grip koji izazove upale pluća i smrtne ishode", kaže Draženović.

"S obzirom da su ove sezone u Hrvatskoj zabeleženi i slučajevi ptičjeg gripa, ističe da u Hrvatskoj za sada nema direktne opasnosti od te bolesti, "ali potencijalna uvek postoji", navodi Draženović.

Bežeći od zime, ptice, koje nose virus influence, u većem su se broju spustile u ovaj deo Evrope. Dosad zabeleženi slučajevi u Hrvatskoj nisu bili opasni za čoveka, ali sa gripom se nikada ne zna jer uvek može da mutira na razne načine.

"Ljudi zasad ne oboljevaju, ali nije preporučljivo dirati uginule patke ili labudove, čerupati ih ili koristiti na hranu. Takvim direktnim kontaktom s uginulom peradi i čovek se može inficirati sojevima ptičjeg gripa", upozorava direktor Centra za influencu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се