Izetbegović: Dodikov cilj da 2018. otcepi RS neće proći

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović tvrdi da predsednik Republike Srpske Milorad Dodik "izrežiranim udarom na Ustavni sud" testira reakcije i otklanja prepreke za referendum o otcepljenju tog entiteta, najavljen za 2018. godinu.

U novogodišnjem intervjuu za sarajevski portal Kliks, Bakir Izetbegović je na pitanje hoće li pristati na izmene Zakona o Ustavnom sudu BiH odgovorio odrično.

"Ne samo da nećemo pristati već SDA to neće dozvoliti. Ustavni sud BiH je vitalni i neodvojivi deo ukupnog Dejtonskog ustavnog aranžmana, centralni stub pravnog poretka države. Ustavni sud osigurava zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, i jedini je mehanizam za otklanjanje blokada u sistemu odlučivanja i rešavanja ustavno-pravnih sporova unutar BiH", rekao je Izetbegović.

Izetbegović tvrdi da "nije nimalo slučajno što Milorad Dodik pokušava da izrežira udar na Ustavni sud odmah nakon održavanja antiustavnog referenduma".

"Ono što je cilj jeste testiranje reakcija i otklanjanje prepreka realizacije Deklaracije o samostalnoj RS, usvojene na saboru SNSD-a u aprilu 2015, kojom se za 2018. najavljuje raspisivanje referenduma o otcepljenju tog entiteta od Bosne i Hercegovine. To je opcija koja neće, ne može i ne sme proći", ocenio je Izetbegović.

On je kazao da su "nadležnosti, način odlučivanja i sastav Ustavnog suda ustavne kategorije koje se mogu menjati samo izmenom Ustava BiH" i dodao da su "pod ovakvim uslovima takve promene neprihvatljive."

Na konstataciju novinara da ga je Dodik nazvao "dramatičnim političkim gubitnikom", a SDA i njenu politiku "marginalnom u RS", Izetbegović je rekao da "u psihologiji postoji takozvani odbrambeni mehanizam projekcije, u sklopu kojeg osoba svoje percipirane mane pripisuje drugima."

"U politici se to često radi svesno, a Milorad Dodik je školski primer. Njemu je svakako cilj da BiH drži u zastoju, a Bošnjake u RS u statusu građana drugog reda i marginalnih faktora. SDA je velika prepreka takvoj politici, a trenutno ne vidim dramatičniju gubitničku priču u bosanskohercegovačkoj politici od Dodikove, mada mnogima izgleda da nije tako", naveo je Izetbegović.

Izetbegović je optužio Dodika da je posle prodaje "Telekoma Srpske", "potrošio novac, zadužio do guše narod u entitetu u kojem suvereno vlada već 10 godina".

"Svi fondovi i javna preduzeća su pred bankrotom u RS, urušava se bankarski sistem, a prosečna plata i penzija su znatno niže od onih u Federaciji BiH."

"Lako će Dodik sa opozicijom, bošnjačkom politikom i međunarodnom zajednicom, ali teško će sa vlastitim narodom kada 'dogori do nokata'", tvrdi član Predsedništva BiH.

O tvrdnji Dodika da Izetbegović gubi i podršku turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, predsednik SDA je odgovorio da njegovi odnosi s Erdoganom "nikada nisu bili bolji niti intenzivniji".

Na pitanje da li je u SDA potreban vanredni kongres, i zamoljen za komentar toga što su četiri poslanika napustila Klub SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, Izetbegović je rekao da "nema nikakve potrebe niti osnova" za održavanje vanrednog kongresa.

"Odnosi unutar Kluba SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH su problematični od Kongresa SDA. U tih godinu i po dana, vrh SDA je u kontaktu s njima. Niko od njih nije napustio stranku. Ni najavljeno napuštanje kluba nije formalizovano", rekao je Izetbegović.

On je dodao da je "politika SDA stvorila zamajac evroatlantskih integracija", a snaga te stranke "verodostojnu prepreku svima koji rade na podeli Bosne i Hercegovine", uz tvrdnju da "destabilizacija najjače probosanske stranke znači i destabilizaciju BiH."

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво