Grafit "Alah je veliki" na katoličkoj kapeli u Sloveniji

Slovenačka biskupska konferencija i Islamska zajednica Slovenije osudile su kao provokaciju i vandalizam grafite "Alah je veliki" i "Šerijatski zakon" koji su osvanuli na zidu kapelice Svete Sobote na Šmarnoj Gori blizu Ljubljane.

Grafit na kapelici, u popularnom izletištu, snimili su juče izletnici i upozorili policiju, javlja Hina.

Na jednom od spoljnih zidova kapelice izletnici su pronašli poruku ispisanu velikim latiničnim slovima "Allahu akhbar" (sa suvišnim "h" u drugoj reči), a na drugom "Sharia", što su neki protumačili kao islamističku poruku i pretnju slovenačkim hrišćanima.

Mediji navode da je reč o vandalizmu koji na verskim objektima u Sloveniji i nije tako retka pojava.

Slovenačka policija je saopštila da prikuplja informacije o događaju, koji je izazvao osudu javnosti.

Prva je reagovala Islamska zajednica Slovenije, koja je u kratkom saopštenju oštro osudila navedeni vandalizam kao neprihvatljiv i dodala da od policije očekuje otkrivanje počinilaca.

Slovenačka biskupska konferencija je saopštila da se radi o činu usmerenom protiv verske tolerancije i postupku koji državni organi trebaju da istraže i sankcionišu.

Hina navodi da neki desno orijentisani portali i udruženja u činu na Šmarnoj Gori vide dokaze o navodnom rastu radikalizacije slovenačkih muslimana, uglavnom doseljenika iz Bosne i Hercegovine.

Aleš Hojs, koji je bio ministar odbrane u vladi bivšeg premijera Janeza Janše, naveo je na svojem profilu na Tviteru da je kapelica na ljubljanskom izletištu "oskrnavljena muslimanskim parolama" i zapitao se zašto policija ne reaguje energičnije.

Hina navodi da provokativni grafiti nisu retkost na crkvama u Sloveniji, ali da do sada nisu sadržali "islamističke" poruke nego su obično kao svojevrsne političke poruke bili upućivani "kleru" ili "klerofašistima".

Prošle je godine u Sloveniji zabeleženo i nekoliko težih ispada i provokacija usmerenih protiv određene vere. Tako su na gradilištu džamije u Ljubljani u dva navrata nađene bačene svinjske glave, a u crkvi u Kopru je navodno neuravnotežena osoba uništila čekićem barokni drveni kip Bogorodice sa malim Isusom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара