Radikalni islamizam preti sekularnoj BiH

Salafisti u BiH nesmetano propagiraju radikalni islam, istovremeno se za arapske doseljenike grade naselja koja vrede milione dolara, međutim, za tok novca, koji se u to investira, može se reći sve, osim da je transparentan, navodi na svom sajtu nemački list "Frankfurter rundšau", a prenose "Nezavisne novine".

Banjalučki list navodi da je ovo tek jedan od desetak tekstova koje su u poslednjih dvadesetak dana napisali nemački i austrijski mediji o opasnosti radikalnog islamizma i vehabizma za umerene muslimane u BiH, ali oni i upozoravaju da je to potencijalna opasnost i za Evropu.

Navodi se da nemački javni radio-servis "Dojčlandfunk" na svojoj internet stranici upozorava na dolazak arapskih doseljenika u delove BiH koji pretežno naseljavaju muslimani sa skepsom gledaju sami muslimani, za koje "Dojčlandfunk" navodi da su umereni i da ne dele poglede na islam kako ga propovedaju Arapi.

Uprkos tome, kako je istaknuto, u arapska turistička naselja, vile, šoping centre u kojima je zabranjen alkohol i zgrade investiraju se milioni dolara arapskog novca.

"Osamdeset pet odsto vila već je prodato, prvenstveno kupcima iz zemalja Zaliva: iz Kuvajta, Katara i Saudijske Arabije. U septembru je jedan investitor iz Dubaija položio kamen temeljac za turističko naselje od 140 hektara južno od Sarajeva. Navodni troškovi su preko dve milijarde evra", ističe se u tekstu.

Osim doseljenika, istaknuto je da je u 2016. "muslimanski deo BiH" posetilo više od 60.000 turista iz arapskih zemalja.

"Tokom leta ulice su prepune ljudi iz država Zaliva", navodi "Dojčlandfank".

Austrijski list "Standard" upozorava da je mnogo salafista u BiH obrazovanje dobilo od došljaka iz zalivskih država.

"Standard" ističe izjavu politikologa iz Sarajeva Vlade Azinoviča da došljaci sa tih prostora ne poštuju lokalne islamske tradicije.

"Standard" navodi da je Islamska zajednica, sa reis-ul-ulemom Huseinom Kavazovićem na čelu, otvoreno upozorila na opasnost tih ideologija za BiH i Evropu i od države zvanično zatražila da se svi centri koji nisu deo Islamske zajednice zatvore.

Takođe, kako ističe list, lokalni muslimani su odlučni da zadrže svoje islamske tradicije, za koje smatra da mogu poslužiti kao pozitivan model za Evropu. Austrijski dnevnik takođe ističe da je ugošćavanje arapskih turista jedini izvor prihoda za mnoge salafiste.

List takođe pravi analizu kako je došlo do toga da ove radikalne forme islama naiđu na plodno tlo u BiH.

"Kada je pao socijalizam, nastao je ideološki vakuum koji su polako preuzele etnonacionalističke i verske elite. Liberalni i sekularni građani BiH ove tendencije vide kao pretnju i upozoravaju da ovakvi versko-politički pokreti mogu da vode daljim podelama u društvu", navodi "Standard".

Što se tiče stranih investitora, list upozorava da arapski investitori prete da preuzmu poziciju broj jedan od Austrije, koja je sada najveći investitor. Upozoravaju da su države zaliva i Turska zajedno u 2015. godini činile 26 odsto ukupnih investicija u BiH, dok je do juna prošle godine taj broj dostigao čak 39 odsto, prenose "Nezavisne". 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи