Protekla godina bila puna izazova za region

Ne zaokret, ali rasplet političkih kriza očekuju pojedine zemlje regiona. Protekla godina je, čini se, njima donela samo nove izazove.

U bosanskom uzavrelom loncu, doprinos ključanju dao je 9. januar, odnosno septembarski referendum u RS.

Ako neko hoće nekog da hapsi, neka hapsi čitav referendum, rekao je predsednik RS Milorad Dodik 25. septembra prošle godine na dan održavanja referenduma o Danu RS.

Odavno jednom datumu nije pripisano više značenja nego 9. januaru – pretnja miru, stabilnosti, celovitosti BiH. Pokrenuta je i istraga.

"Ne bi moglo da se kaže da je referendum poremetio stanje, već je više doprineo hronično napetom stanju u BiH", ističe profesor Fauklteta političkih nauka Nenad Kecmanović.

BiH je održala lokalne izbore koji su, između ostalog, doneli i jedan preokret. Posle 17 godina, na čelo Srebrenice došao je kandidat srpskih stranaka.

Drugi izbori u Makedoniji doneli su dva pobednika, makar su tako mislili akteri u izbornoj noći.

"Radujte se padu režima, neka ceo svet čuje da je režim pao pomoću olovke i glasa", rekao je lider Zoran Zaev posle objave izbornih rezuleta.

I šef VMRO-DPMNE Nikola Gruevski proglasio je izbornu pobedu.

"Ovo je deseta izborna pobeda po redu", rekao je Gruevski obraćajući se svojim pritalicama.

Ni dva mandata više za VMRO-DPMNE nisu odlučila pobednika. Odlučiće, svi su izgledi, DUI, albanska partija, stavom kome će se prikloniti.

"Čuvena je izjava državnog sekretara SAD Džona Kerija da se ovi postori nalaze na liniji vatre između Zapada i Istoka i to se reflektovalo na svaku od zemalja regiona", smatra Miša Đurković iz Instituta za evropske studije.

Istok i Zapad su bile česte reči i u rečniku crnogorskihg izbora. U njega se sigurno moraju upisati i hapšenje 20 srpskih državljana zbog sumnje za terorizam. Izbori su doneli i treći odlazak Mila Đukanovića za tri decenije političkog života, ne i pobedu opozicije. Mnogi su se zapitali da li je otišao da se opet vrati.

Susret na mostu Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar Kitarović nije uspeo da premosti nesuglasice na liniji Beograd-Zagreb. Potpisana je deklaracija o unapređenju odnosa i rešavanju otvorenih pitanja.

Nedugo zatim, ustaški terorista, ubica jugoslovenskog ambasadora, dobio je spomenik, ustaše su dobile svoju spomen-ploču, a "za dom spremni" osvanulo je u Jasenovcu. Odnose je zagorčao srpski slatkiš koji je hrvatska predsednica delila deci.

Posle negodovanja roditelja, Kolinda Grabar Kitarović je poručila da se to se više neće dogoditi.

"To govori o duhu koji kad se pusti iz boce više ne vraca. Povampirenje neoustaštva tamo je postalo legitiman prostor. Imali smo misu za Antu Pavelića, a najveći problem je što Brisel i niko od ozbiljnih igrača sa Zapada nije reagovao", ocenjuje Miša Đurković.

O neophodnosti stabilnosti u regionu u protekloj godini govorilo se makar onoliko puta koliko je ona narušena.

Srpski premijer Aleksandar Vučić rekao je nedavno da je prioritet Vlade da sačuva jedinstvo.

"Političari mogu da se dele, da govore jedini protiv drugih, ali stabilnost moramo da sačuvamo. Pogledajte zemlje u okruženju, gde se godinama ne zna ko šta radi, ko je premijer, gde su ogromni pritisci spolja", ocenio je Vučić.

Prvi test političke zrelosti i gde je duh iz boce nestabilnosti – videće se već 9. januara, kada će RS slaviti svoj dan.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво