Potvrđena optužnica Azri Bašić za ratni zločin

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Azru Bašić tereti za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, koje je 1992. godine počinila nad pripadnicima srpske nacionalnosti u Derventi, javili su mediji u BiH.

Optužnica tereti Azru Bašić da je za vreme rata u BiH kao pripadnik 305. Brigade Hrvatske vojske, a kasnije kao pripadnik 103. Brigade HVO u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje, gde su bili zatvoreni civili i jedan ratni zarobljenik srpske nacionalnosti, sama ili zajedno s drugim pripadnicima HV i HVO učestvovala u ubistvu, mučenju i nečovečnom postupanju, nanošenju velikih patnji i povreda telesnog integriteta i zdravlja.

U pitanju je, kako se navodi u saopštenju Suda BiH, period od 26. aprila do početka maja 1992. godine, prenela je Fena.

Pre tačno mesec dana Sud BiH odredio je pritvor Azri Bašić zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i mogućnosti da će ometati krivični postupak uticajem na svedoke.

Sjedinjene Američke Države izručile su 22. novembra BiH Azru Bašić. Bašićeva (57), rođena u Rijeci u Hrvatskoj, izručena je na aerodromu u Sarajevu.

Nalazi se pod istragom Posebnog odeljenja za ratne zločine i osumnjičena je za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, počinjene 1992. godine.

Posle rata napustila je BiH i emigrirala u Kentaki, u SAD, posle čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti SAD locirana, uhapšena i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o učestvovanju u ratu u BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара