Josipović: Hrvatska politika i javnost imaju kompleks zbog Srbije

Nekadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da veliki deo hrvatske politike, pa i javnosti, ima kompleks zbog Srbije i svoje hrvatstvo meri spremnošću da se po svaku cenu suprotstavlja Srbiji i Srbima – čak i kada je očigledno da je to protiv hrvatskih nacionalnih interesa.

"Kao da je važnije učiniti Srbiji štetu nego Hrvatskoj korist", rekao je Ivo Josipović u intervjuu zagrebačkom Večernjem listu.

Videli smo, kaže Josipović, kako se neslavno završio pokušaj blokade zbog tzv. univerzalne nadležnosti.

Nakon što su EU i SAD "izribali" premijera i predsednicu, odmah su počeli da trasiraju put odustajanja i od ove poslednje blokade.

"Predsednica i vlada vrlo su usklađeni u autodestruktivnoj spoljnoj politici, opterećenoj onim srpskim kompleksom o kojem sam govorio. Pogledajte to poniženje i sramotu za državu koja se junači kontraproduktivnim pokušajima blokade i onda od njih odustaje. Ili, onu aferu sa čokoladicama", naveo je Josipović.

Smatra da je opravdano to što Hrvatska traži da hrvatska manjina u Srbiji ima pravnu poziciju potpuno jednaku onoj koju srpska zajednica ima u Hrvatskoj. Smatra da u vezi sa tim ne treba da bude kompromisa.

Napominje da se to ne može ostvariti blokadom već pregovorima.

"Ustaštvo u Hrvatskoj personifikacija ustašofilije"

Josipović kaže da je "ustaška zmija" u toj zemlji personifikacija ustašofilije, koja viri iz očiju mnogih, sikće na sportskim terenima, javlja se kroz desne portale, ali i kroz pojedine tekstove u tzv. mejnstrim medijima.

Podseća na to da je upozoravao na opasnost desnog radikalizma, koji je jačao kroz ustašofiliju, i ističe da je razočaran premijerom Andrejem Plenkovićem, koji takođe, čini se, u istu ravan stavlja ustaštvo i antifašizam.

"Oseća se (ustaštvo) i u rečima, ne samo izvan parlamentarne radikalne desnice nego i nekih političara HDZ-a. Glavni joj je program udar na hrvatsku antifašističku tradiciju, ljudska prava, demokratske vrednosti, manjinske nacionalne i verske zajednice", naveo je Josipović.

Upitan ima li "Za dom spremni" dvostruku konotaciju, kako kaže premijer Andrej Plenković, i kako komentariše izjavu Bože Petrova da natpis treba da se ukloniti ako provocira, Josipović odgovara da taj pozdrav ima samo jednu konotaciju.

"Za sav demokratski svet, 'Za dom spremni' ima samo jednu, ustašku konotaciju. Naravno da taj pozdrav provocira i da ga treba ukloniti iz javnog života. Nije u pitanju da poginuli veterani treba da imaju naše poštovanje i sećanje, bez obzira na to u kojoj su jedinici bili", objašnjava Josipović.

Međutim, sumnja da su oni birali oznake i nazive nekih jedinica vezanih za ustaštvo.

"Zato počast koju zaslužuju možemo samo ojačati time da zloglasni slogan maknemo od njihovih časnih imena. Da hoće, vlada bi to mogla rešiti za pet minuta. Zapravo, razočaran sam premijerovim stavom o tome. Kao da i on želi u istu ravan staviti ustaštvo i antifašizam", zaključio je Josipović.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво