Izbori u Tearcu, SDSM osvojio najviše glasova

U tetovskom selu Tearce ponovljeno je glasanje na parlamentarnim izborima u Makedoniji. Državna izborna komisija objavila da je SDSM osvojio najviše glasova.

Prema navodima komisije, SDSM je osvojio 245 glasova, VMRO-DPMNE 149, DUI, DPA i Alijansa za Albance po jedan glas, a VMRO za Makedonija dva glasa.

Državna izborna komisija navela je i da je izlaznost bila 56,3 procenata, što znaći da je glasalo 402 birača od ukupno 714.

Ranije večeras predstavnik VMRO Antonio Milošoski naveo je na društvenim mrežama da je njegova stranka "odbranila vođstvo od oko 300 glasova".

Portparol Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Petre Šilegov prokomentarisao je da je pobeda VMRO-DPMNE na tim izborima "simbolična".

"Poslušaćemo poruku koju su poslali birači iz Tearcea, koja je ista kao i poruka ostalih građana. Imaćemo odgovornu vladu, koja će omogućiti demokratske promene u zemlji i institucije koje će odgovoriti na potrebe građana. Na početku ove mini kampanje, rekao sam da je ovo glasanje uglavnom simbolično i da neće uticati na to ko će formirati vladu", rekao je Šilegov na konferenciji za novinare.

Glasanje je prošlo bez incidenata. Izborna komisija je na petnaestak minuta prekinula glasanje zbog kvara na UV lampi, a glasanje je nastavljeno kada je obezbeđena nova lampa, i od tada se odvijalo bez problema, kaže Ljupka Gugučevska, zadužena za odnose s javnošću.

Na terenu je zabeleženo jako prisustvo policije, a ka selu se uputio i konvoj od desetak policijskih džipova i jedno borbeno vozilo iz Skoplja, navodi portal Plusinfo.

Noć uoči glasanja uhapšene su dve osobe zbog pokušaja da kupe glasove, navodili su ranije makedonski mediji.

Odluku o ponavljanju izbora na tom biračkom mestu doneo je Upravni sud, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u redovima VMRO s obzirom na vrlo tesan rezultat.

Na izborima u tom selu 11. decembra, VMRO-DPMNE osvojio je svega četiri glasa više od SDSM-a.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski još je ranije najavio da njegova stranka neće učestvovati na ponovljenom glasanju.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво