Plenković: Hrvatska izgubila arbitražu u slučaju "INA-MOL"

Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je večeras na vanrednoj konferenciji za novinare da je Hrvatska donela političku odluku o povratku naftne kompanije INA u vlasništvo države, jer je izgubila arbitražu u slučaju "INA-MOL". Sa tom odlukom upoznata je mađarska strana, rekao je Plenković.

Plenković je rekao da je hrvatska vlada razmatrala najbolje opcije za budućnost ove kompanije, kako u kontekstu strateškog interesa, tako i u energetskom smislu.

"Hrvatska će pokrenuti proces otkupa celokupnog udela mađarskog MOL-a u INA-i bez povećanja javnog duga Hrvatske. S ovom odlukom je upoznata i predsednica Hrvatske i predsednik Sabora", rekao je Plenković dodavši da je danas od hrvatskog pravnog tima dobio informaciju da je sud u Ženevi odbacio dokazne materijale Hrvatske.

"Odluka je doneta u najboljem interesu Hrvatske i, uveren sam, najboljem interesu INA kao naše strateške naftne kompanije", rekao je on, preneli su hrvatski mediji.

Plenković je dodao da je arbitražni sud u Ženevi naveo da dokazi nisu dovoljni da se dokaže da je kupovina INA bila plod koruptivnih aktivnosti.

Prema njegovim rečima, hrvatska vlada se snažno protivi odluci arbitražnog suda i razmatra sve opcije kako bi je osporila.

Hrvatska je pokrenula postupak arbitraže 2013. godine, a MOL je kao vlasnik 49 odsto deonica INA tvrdio da Vlada nije ispunila obaveze iz Glavnog ugovora o plinskom poslovanju i njegovih dodataka iz 2009. godine.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара