"Par-nepar" u Sarajevu posle više od tri decenije

Zbog alarmantnog zagađenja vazduha u Sarajevu, automobili se mogu voziti po sistemu "par-nepar", koji se koristio pre više od 30 godina.

Vlada Kantona Sarajevo odlučila je da redukuje prisustvo atomobila na ulicama, zbog alarmatnog zagađenja vazduha. Operativni štab je proglasio "epizodu uzbune", u kojoj su uvedene zabrane koje se odnose na motorna vozila

Ministar prostornog uređenja, građenja i okoline Čedomir Lukić izjavio je da je sutra od 7.00 sati pa do ponoći u Sarajevu zabranjen saobraćaj za vozila sa poslednjim parnim brojem.

"Sva vozila, čija se registracija završava brojevima 0, 2, 4, 6, 8 imaju zabranu kretanja po Kantonu Sarajevo. Od ponoći zabrana će se odnositi na neparne brojeve. Narednih dana promena će biti u ponoć i tako dok bude trajala epizoda uzbune", rekao je Lukić.

Ova zabrana ne odnosi se na vozila policije, Ministarstva odbrane, javnog gradskog prevoza, taksi vozila, hitne pomoći, vatrogasaca, komunalnih preduzeća, vozila inspekcijskih organa, te vozila sa diplomatskim tablicama.

Zbog povećane zagađenosti vazduha u Sarajevu je ranije uvedena mera maksimalnog povećanja kapaciteta gradskog saobraćaja, kao i naredba da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko jednog megavata, koja koriste prirodni gas, smanje temperaturu za još jedan stepen.

Ovo nije prvi put da se vozači nađu u sistemu "par-nepar". U bivšoj Jugoslaviji je zbog nestašice goriva 3. maja 1979. godine donesen zakon koji je regulisao sistem "par-nepar". 

Vlada Kantona Sarajevo odlučila je i da se obustavi nastava u školama, ako to bude potrebno, kao i da se rizične grupe stanovništva oslobode radnih obaveza.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара