Bojkot izbornih rezultata VMRO-DPMNE – najava nove političke krize

Posle odluke Upravnog suda o ponavljanju izbora na jednom biračkom mestu u opštini Tearce, vladajuća VMRO-DPMNE najavila je bojkot izbora i nepriznavanje rezultata, što Makedoniju uvodi u novu političku krizu.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji održani su s ciljem da tu zemlju izvedu iz dvo i po godišnje političke krize, ali je veoma tesan rezultata između najvećih stranaka vlasti i opozicije, VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog i SDSM Zorana Zaeva, u odnosu 51, odnosno 49 osvojenih poslaničkih mandata, doveo je do nove krize.

Od bilo kakvih procena se uzdržavaju i diplomate akreditovane u Skoplju, iako, kako se navodi, zvanični Brisel i Vašington veoma pažljivo prate razvoj situacije u Makedoniji.

Istovremeno, Zaev razgovara sa potencijalnim partnerima o mogućnosti formiranja koalicije sa ciljem formiranje vlade.

Prema pisanju makedonskih medija, trenutno se niko ne usuđuje da prognozira šta bi moglo da usledi nakon ponavljanja izbora na tom jednom biračkom mestu.

Zabrinutost zbog rastućih tenzija u toj državi najpre je izrazila EU, a juče je to učinio i američki Stejt dipartmen.

Portparol Stejt dipartmenta Džon Kirbi osudio je, naime, neprimerenu retoriku, pojedinih lidera prema stranim diplomatama i makedonskim institucijama.

"Apelujemo na političke lidere da prestanu sa napadima, da poštuju demokratske procese i omogućiti formiranje kredibilne i stabilne vlade koja će biti odgovorna za poštovanje vladavine prava i osnovnih sloboda", i da poštuju vladavinu prava i osnovnih sloboda", poručio je Kirbi.

Dodao je da su SAD spremne da pomognu budućoj vladi u postizanju dugoročnih ciljeva kao što su na primer evroatlantske integracije Makedonije.

VMRO i njen lider Gruevski, naime, prethodno su optužili pojedine ambasadore akreditovane u Makedoniji da se mešaju u unutrašnje stvari te zemlje, a pristalice te stranke su se na jednom od okupljanja pojavile sa transparentom "Bejli (ambasador SAD) skloni ruke sa Makedonije".

Istovremeno, na internet portalima pojavile su se fotografije nekolicine ambasadora u formi smrtovnica.

Iz VMRO-DPMNE tvrde da je odluka Upravnog suda o ponavljanju izbora na jednom izbornom mestu nezakonita i prete da će, ako pobeda toj stranci bude uzeta, značilo nepoštovanje volje građana i da ta stranka neće priznati izborni rezultat.

"Nećemo dozvoliti aboliranom zločincu Zoranu Zaevu da formira vladu sa falsifikovanom voljom građana Makedonije", poručili su iz VMRO.

"Partneri su saglasni da je izborna pobeda koncept zajednice, suprotno konceptu podele, jer više od 600.000 ljudi su podržali život i protiv su dosadašnjeg režima", poručili su iz SDSM-a.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво