Plenković ne odustaje od tvrdnje o "velikosrpskoj agresiji"

Hrvatski premijer Andrej Plenković ne odustaje od tvrdnji da se u proteklom ratu dogodila "velikosrpska agresija", i kaže da to nije fraza nego "tragedija koja se dogodila Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini".

Upitan da prokomentariše izjavu srpskog premijera Aleksandra Vučića da je hrvatski govor o velikosrpskoj agresiji samo isprazna tvrdnja, Plenković je rekao da je njegov stav odlučan i jasan što se tiče "velikosrpske Miloševićeve agresije".

"Nažalost, nije reč o floskuli nego o tragediji koja se dogodila Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini", rekao je Plenković novinarima, prenela je Hina.

Hrvatski premijer je ironično primetio da Srbiji nisu potrebne lekcije onih koji smatraju da "istorija počinje floskulom o velikosrpskoj agresiji".

Ponovio je da je "hrvatska rezerva" u pogledu otvaranja poglavlja o obrazovanju i kulturi bila argumentovana i odnosi se na obaveze koje je Srbija preuzela u pogledu ispunjavanja zadataka prema hrvatskoj manjini, kada je reč o srednjoškolskom i osnovnoškolskom obrazovanju.

"Činjenica da je Hrvatska dala saglasnost za otvaranje dva poglavlja jasan je signal o preciznim hrvatskim argumentima, a ne o apriornom stavu", rekao je Plenković po dolasku na sastanak čelnika 28 zemalja članica EU-a u Briselu.

Ponovio je i da Hrvatska naredne četiri godine želi da iskoristi za rešavanje brojnih preostalih pitanja iz "vremena agresije na Hrvatsku, koja su objektivno gledajući prepreka punoj normalizaciji odnosa i okretanju prema budućnosti, prema ekonomskim temama i razvoju".

"Mislim da postoji dovoljno političke zrelosti da ovaj trenutak iskoristimo za taj proces", rekao je Plenković.

Број коментара 66

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво