Ruža Tomašić: Šta bi sve Hrvatska mogla da traži od Srbije

Poslanica Evropskog parlamenta Ruža Tomašić tvrdi da Beograd nije spreman za rešavanje otvorenih pitanja sa Zagrebom na bilateralnom nivou i da Hrvatska stoga nema drugo rešenje već da blokira pristupne pregovore Srbije i EU.

U razgovoru za Tanjug o tome šta bi se sve moglo da se pojavi kao zahtev Hrvatske Srbiji da bi dala saglasnost za otvaranje poglavlja u daljem pristupnom procesu, Ruža Tomašić je istakla šta bi, prema njenom mišljenju, moralo da bude na listi zahetva:

"Da obezbedi prava hrvatskoj nacionalnoj manjini kakva srpska manjina uživa u Hrvatskoj, da reši pitanje nestalih, da vrati arhiv vukovarske bolnice, da vrati oteto kulturno blago, te da obeleži ratne logore za hrvatske civile i ratne veterane na svojoj teritoriji".

Ona se lično, kako kaže, ne bi libila ni da pokrene razgovore o ratnoj odšteti.

"Rat je vođen na teritoriji Hrvatske, Hrvatskoj je načinjena neverovatna šteta i Srbija to mora konačno priznati", smatra Tomašićeva.

"Nažalost, srpska strana dosad nije pokazala želju za brzim i efikasnim rešenjima nijednog od tih pitanja, pa se bojim da Hrvatska nema druge nego da blokira pregovore", navodi Tomašićeva i dodaje da "u protivnom, ta otvorena pitanja nikad neće biti rešena i naše dve zemlje neće nikad krenuti napred".

Prema njenim rečima, Hrvatska je "puno napravila", pre svega po pitanju povratka privatne imovine pripadnicima srpske nacionalne manjine, obnove njihovih kuća i osiguravanja drugih preduslova za siguran povratak Srba u Hrvatsku.

To je, kaže, uostalom, i EU tražila od Hrvatske za vreme pregovora.

"Sad bi bilo fer da Unija neke stvari traži i od Srbije. Nema blanko pristupnice ni za koga. Nije bilo za Hrvatsku, pa nema ni za Srbiju", istakla je Tomašićeva.

Takođe kaže da bi volela kada bi sva otvorena pitanja, poput onih koja su dovela do hrvatske blokade poglavlja 26, mogla biti rešena bilateralno i tvrdi da Hrvatska već dugo to želi.

Međutim, pesimista je u pogledu poboljšanja odnosa Hrvatske i Srbije, a krivicu za to vidi na strani Beograda, koji, kako navodi, ne pokazuje želju za brzim i efikasnim rešavanjem bilo kojeg od otvorenih pitanja.

Zato Tomašićeva ocenjuje da Hrvatska nema drugo rešenje već da blokira pristupne pregovore Srbije sa EU.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се