Štir: Čekamo pojašnjenja, ne dramatizovati neotvaranje poglavlja

Kad je reč o poglavlju 26 u pregovorima Srbije i EU, Hrvatska čeka pojašnjenja kada su u pitanju obaveze Srbije oko udžbenika za srednje i osnovne škole, čiji sadržaj mora biti prilagođen hrvatskoj nacionalnoj manjini, rekao je ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Štir.

Štir je posle sastanka Saveta ministara u Briselu rekao da ne bi trebalo dramatizovati situaciju kad je reč o neotvaranju poglavlja 26 i da je normalno da se u radu radnih grupa traže dodatne informacije.

"Ovde nije bilo iznenađenja. Naš predstavnik je bio u Beogradu, imao dobre razgovore i sve je bilo na vreme iskomunicirano", poručio je hrvatski ministar iz Brisela.

"Kao što znate, Hrvatska je bila među državama koje nisu mogle dići rezervu kada je u pitanju poglavlje 26. Tražimo dodatna pojašnjenja, koja će nam pružiti Evropska komisija", izjavio je Štir izlazeći sa sastanka Saveta ministara EU.

Kaže da Evropska komisija u ime EU pregovara sa Srbijom, kao zemljom kandidatom, očekuje napredak koji bi omogućio Hrvatskoj da vrlo brzo, "već početkom sledeće godine", bude u situaciji da podigne svoju rezervu kada je u pitanju poglavlje 26, o kulturi i obrazovanju.

"Obrazovanje nacionalnih manjina je važno pitanje, koje jeste u okviru pristupnih pregovora. U pitanju su obaveze Srbije oko udžbenika za srednju i osnovnu školu sa prilagođenim sadržajem za nacionalne manjine, pa tako i za hrvatsku nacionalnu manjinu", poručio je hrvatski ministar spoljnih poslova.

Dodao je da je hrvatska retorika takva da smanjuje tenzije, ali da traži ispunjavanje određenih kriterijuma i prolazak kroz proces transformacije za sve zemlje koje žele da pristupe Evropskoj uniji.

"To nije jednostavno, ali je dobro za same države koje pregovaraju sa EU”, zaključio je hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Štir u Briselu.

Najavio je da će Srbija danas otvoriti dva poglavlja, od kojih će jedno odmah i zatvoriti.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво