Haris: Zašto SPC veruje komunistima u vezi sa Stepincem?

Britanski istoričar Robin Haris ocenio je da je je "izvor gotovo svih kleveta" protiv zagrebačkog nadbiskupa kardinala Stepinca bila Komunistička partija Jugoslavije.

Višejezični zbornik "Nadbiskup Stepinac i Srbi u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svetskog rata i posleratnog perioda" predstavljen je u Zagrebu, a Robin Haris je tom prilikom zapitao zašto i dalje SPC želi da veruje komunističoj propagandi o nadbiskupu Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Spomenuo je navodno pismo dr Prvislava Grisogona nadbiskupu Stepincu o stradanjima Srba iz 1942. kada je Grisogono bio u zatvoru i pismo je, procenio je Haris, "groteskni falsifikat" koji je često korišćen i kao propaganda za oružaanih sukoba u Hrvatskoj 90-tih godina prošlog veka, prenela je Hina.

Haris je izjavio da je kardinal Stepinac rekao da je za njega "komunizam utemeljena laž", te ocenio da je upravo zato u montiranome procesu "izazvao komuniste u govoru u svojoj obrani, u otvorenoj konkurenciji ideja i ideologija zauzevši se za borbu za hrišćanskih uverenja".

Zato, smatra Haris, zbornik postavlja i neizbeživo i temeljno pitanje - "zašto i dalje Srpska pravoslavna crkva želi da veruje komunističkoj propagandi, zašto više voli te i druge argumente protiv Stepinca i Katoličke crkve koji su već godinama diskreditovani, a ne razmišlja dublje o izazovu koji je bio pred Stepincem za vreme montiranog sudskog procesa, kada se zagrebački nadbiskup Stepinac borio za svoje hrišćansko uverenje i njegovu pobedu u svetu".

Haris smatra da bi bilo zanimljivo dobiti odgovor na to pitanje, a u međuvremenu, dodao je, postoji zbornik.

Zanimljivo je da je ovaj zbornik promovisan dok traje dijalog zajedničke komisije SPC i Katoličke crkve u Hrvatskoj, uz podršku Vatikana, koja treba da utvrdi činjenice o liku i delu nadbiskupa Stepinca tokom i nakon Drugog svetskog rata.

Ta komisija je održala tek dva sastanka, prvi je bio u Vatikanu u julu, a drugi u oktobru u Zagrebu. A predviđeno da komisija na tom pitanju radi najmanje godinu dana. Naredni sastanak će biti održan u Novom Sadu.

Komisija je formirana na inicijativu pape Franje, a načeno je dogovoreno da se tok razgovora i argumenti drže daleko od očiju javnosti.

SPC i javnost u Srbiji smatra da je Stepinac odgovoran za smrt više hiljada Srba, Roma i Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво