Tesna izborna trka u Makedoniji, i Gruevski i Zaev proglasili pobedu

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji VMRO-DPMNE osvojio je 37,94 odsto glasova a SDSM 36,67 odsto pokazuju preliminarni rezultati DIK-a na osnovu prebrojanih 98,30 odsto biračkih mesta. Bez obzira na to, najveći rivali, lideri VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i SDSM Zoran Zaev proglasili pobedu.

08.00 - Koalicija oko VMRO-DPMNE osvojila je 444.014 glasova, a koalicija oko SDSM-a 428.683, saopštila je Državna izborna komisija Makedonije na osnovu 99,34 odsto prebrojanih glasova. 

03.21 - Razlika između rivalskih VMRO-DPMNE i SDSM, posle prebrojanih 98,30 odsto glasačkih listića,  tek nešto veća od jedan odsto, pokazuju rezultati mkedonske izborne komisije. VMRO-DPMNE 37,94, SDSM 36,67 odsto glasova. DUI Alija Ahmetija 7,31, Besa 4,93 odsto.

02.15 – Rezultati na sajtu DIK-a na osnovu prebrojanih 97,42 odsto biračkih mesta: VMRO-DPMNE 38,01 odsto, SDSM 36,65 odsto, DUI 7,30 odsto, Besa 4,88 odsto.

01.20 – Lider DUI Ali Ahmeti s ljutnjom konstatovao da su Albanci izgubili mandate na ovim izborima i poručio da će nastaviti borbu za interese Albanaca.

00.40 – Na osnovu prebrojanih 88,76 odsto biračkih mesta, VMRO-DPMNE je osvojio 38,36 odsto glasova a SDSM 36,33 odsto, pokazuju podaci na sajtu DIK-a.

00.35 – Ovo je naša deseta izborna pobeda, rekao je Nikola Gruevski i posebno se zahvalio građanima koji su glasali za VMRO-DPMNE. Čestitao je svim građanima na "uspešno sprovedenim izborima".

23.45 – U ovom momentu opozicija ima mandat prednosti u odnosu na VMRO-DPMNE, izjavio lider SDSM Zoran Zaev. Čelnici SDSM-a izašli ispred Vlade a Zaev je rekao da su došli da proslave pobedu jer su tu trajale i njihove borbe.

22.50 – VMRO-DPMNE proglasio pobedu sa oko 20.000 glasova razlike. "Hvala Makedonijo", rekao je Vlatko Gorčev iz te partije, javlja Plusinfo.

22.30 – Rezultati na sajtu DIK-a na osnovu 56,30 odsto biračkih mesta: VMRO-DPMNE 40,46 odsto, SDSM 36,36 odsto, BESA 7,33 odsto, DUI 6,89 odsto. 

22.10 – Portparol SDSM-a Petre Šilegov rekao da je ta partija pobedila u Skoplju, Kumanovu, Strumici, Gostivaru, Strugi, Debaru i u velikom broju gradskih sredina. SDSM pozvao pristalice na slavlje ispred Vlade.

21.45 – VMRO-DPMNE ima 41,27 odsto glasova a SDSM 36,31, pokazuju prvi preliminarni nezvanični rezultati DIK-a na osnovu prebrojanih 34,39 odsto listića, javlja Plusinfo. Na trećem mestu je partija DUI Alija Ahmetija sa 6,73 odsto glasova.

19.40 – Bilo je izbornih nepravilnosti, ali ne u broju u kojem bi mogle da ugroze izborni proces, javlja izveštač RTS-a. 

19.00 – Istekao rok za glasanje na izborima u Makedoniji.

Vanredni parlamentarni izbori u Makedoniji su rezultat Sporazuma, koji su predstavnici najvećih političkih partija potpisali u Pržinu, uz posredovanje Evropske unije. 

Pravo glasa imalo je 1.784.416 građana. Za 123 mesta u parlamentu borilo se 11 partija i koalicija.

Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski proglasio je, pola sata iza ponoći, pobedu svoje partije na izborima, ističući da to nije pobeda koalicije koju predvodi VMRO-DPMNE već pobeda Republike Makedonije.

"Radićemo da opravdamo ovu podršku. Zahvaljujem se svim glasačima u opštinama gde smo pobedili, ali i svima onima koji su glasali u opštinama gde nismo pobedili", rekao je lider VMRO-DPMNE.

Prema njegovim rečima, sledi proces formiranja vladajuće koalicije i Vlade.

"Kriza mora da se završi i Makedonija da ide napred. To je naš glavni cilj. VMRO-DPMNE i naša koalicija uvek će biti sa narodom i raditi u korist države i nacionalnih interesa", rekao je Gruevski.

I opoziciona SDSM Zorana Zaeva proglasila je pobedu, a lider stranke je simpatizerima ispred zgrade vlade poručio da ta stranka ima jedan mandat više od VMRO-DPMNE.

Ceo vrh Socijaldemokratskog saveza izašao je nakon izbora ispred Vlade Makedonije, a Zaev je objasnio da su tu došli da proslave pobedu, jer su tu trajale i njihove borbe.

"SDSM je pobedio režim, režim je pao i sada treba slaviti život", rekao je Zaev i dodao da se klanja svim građanima Makedonije koji su doprineli pobedi SDSM.

On je kazao da građani još nisu ni svesni da je SDSM pobedio.

Među mnogobrojnim pristalicama SDSM mogle su se uočiti makedonske zastave, ali i zastave pripadnika manjinskih zajednica - Turaka, Bošnjaka, Srba, Albanaca...

Ovi simboli se u Skoplju tumače kao dobar znak da SDSM nije samo makedonska partija.

Lider albanske Demokratske unije za integracije (DUI) Ali Ahmeti s ljutnjom je konstatovao da su Albanci izgubili mandate na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji. 

"S ljutnjom kažem da su Albanci izgubili mandate. DUI je pobedio na izborima, ali mene je interesovalo da u prvom redu pobede Albanci, i ne raduje me pobeda DUI", rekao je Ahmeti na konferenciji za novinare u Tetovu.

Poručio je da će DUI nastaviti odlučno da brani interese Albanaca, kao i da će ta stranka raditi na tome da zemlja ide napred, ka stabilizaciji.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара