Pupovac: Državni sekretar podlegao predrasudama o manjinama

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac najoštrije je osudio izjavu hrvatskog državnog sekretara u Ministarstvu nauke i obrazovanja Matka Glunčića koji je ispodprosečan rezultat hrvatskih učenika u međunarodnom istraživanju pokušao da objasni time što su "u statistiku ušla i deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine".

Milorad Pupovac je za Indeks rekao da je izjava predstavnika Ministarstva Matka Glunčića izrečena na osnovu provincijalnosti i nacionalne parohijalnosti, te obogaćena šovinističkim i gotovo rasističkim dodatkom.

Na pitanje da li je, po njegovom tumačenju, Glunčić mislio na srpsku manjinu, Pupovac je odgovorio da je "državni sekretar mogao da misli i na srpsku, i na romsku, i na različite manjine za koje je mogao imati bilo koju vrstu predrasuda, ali šta god da je mogao da ima na umu, on bi morao da zna da testovi te vrste nisu rađeni tako da ne bi pružili verodostojnu sliku proseka učeničke populacije u zemlji u kojoj se rade".

Prema njegovim rečima, Glinčić je popustio "pred olakom navadom" da se manjine i osobe sa ograničenim sposobnostima okrivljuju za stvarno stanje ili za sliku društva.

"Umesto da se služi znanjem, on je popustio pred predrasudama što je nedopustivo za jednog predstavnika Ministarstva nauke i obrazovanja", zaključio je Pupovac.

Glunčić je, u izjavi za televiziju N1, za loše rezultate koje su u OECD-ovom istraživanju znanja pokazali učenici iz Hrvatske, okrivio, pored ostalog i to što su "u statistiku ušla i deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine".

Radi se o OECD-ovom najvećem svetskom obrazovnom istraživanju znanja i veština učenika u dobi od 15 godina – PISA 2015.

Voditeljka ga je upitala da objasni kakve veze ima to što je neko pripadnik nacionalne manjine.

"Nisam tako mislio, nego mi uzimamo sve zajedno unutra", pokušavao je da objasni, ali nije uspeo, navodi Indeks.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво