U Hrvatskoj okrivljuju nacionalne manjine za loš prosek učenika

Državni sekretar u hrvatskom Ministarstvu nauke i obrazovanja Matko Glunčić okrivio je za loše rezultate, koje su u OECD-ovom istraživanju znanja pokazali učenici iz Hrvatske, pored ostalog i to što su "u statistiku ušla i deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine".

Matko Glunčić je na televiziji N1 rekao da su u Hrvatskoj u statistiku za PISA istraživanje ušli svi učenici, ostavljajući sumnju kako se u nekim evropskim zemljama lažiraju rezultati.

Radi se o OECD-ovom najvećem svetskom obrazovnom istraživanju znanja i veština učenika u dobi od 15 godina – PISA 2015.

Upitan za paradoks da je u hrvatskim školama dve trećine odlikaša i vrlo dobrih, a da u međunarodnim istraživanjima Hrvatska postiže rezultate ispod proseka, Glunčić je odgovorio da u rezultate ulaze prosečni rezultati.

"Ne uzimamo samo najbolje rezultate. U nekim evropskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas u statistiku su ušla i deca s posebnim potrebama i nacionalne manjine", dodao je državni sekretar.

Voditeljka ga je upitala da objasni kakve veze ima to što je neko pripadnik nacionalne manjine.

"Nisam tako mislio, nego mi uzimamo sve zajedno unutra", pokušavao je da objasni, ali nije uspeo, navodi Indeks.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво