Prese: Turska proširuje lov na Gulenove pristalice u Austriji

Turska vlada nastavlja u inostranstvu, pa tako i Austriji, potragu za članovima islamskog Gulen pokreta, koga Ankara okrivljuje za neuspeli pokušaj puča, tvrdi bečki dnevnik "Prese".

Verski predstavnici i vernici se pozivaju da, preko ispostava verske ustanove "Dijanet", prijave pristalice Fetulaha Gulena.

I verski atašei i nadležni savetnik u Ambasadi Turske u Austriji napravili su analizu o aktivnostima pokreta Gulen u toj zemlji, tvrdi Prese, a u njemu se pominje "Feniks" gimnazija u Beču.

Posebno se ističe uloga udruženja "Akasja", a uručenje nagrade za integraciju u sportu u visini od 1.000 evra ovoj organizaciji od strane ministra spoljnih poslova i integracije Austrije Sebastijana Kurca smatra se primerom kako austrijske vlasti podržavaju Gulenove organizacije.

U Ambasadir Turske u Austriji dva službenika, jedan koji je dugo u službi i jedan nedavno upućeni, otpuštena su zbog navodne bliskosti sa Gulenom, navodi se u izveštaju.

Uz to su klubovi pri Turskoj islamskoj uniji za kulturnu i socijalnu saradnju (ATIB) upozoreni na opasnost infiltracije Gulenista, i da to treba odmah prijaviti.

Takođe je ukazano da ATIB sada, umesto Gulenovog pokreta, treba pojačano da nudi aktivnosti za decu i omladinu.

U izveštaju iz Austrije se ne pominju imena, samo se ukazuje da Numan Gulen, nećak Fetulaha, vođe pokreta, živi u Austriji, i da je odgovoran za aktivnosti tog pokreta u "Alpskoj republici".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара