Pupovac: Očekujem jasnu osudu veličanja ustaškog režima

Očekujemo jasnu reakciju i osudu hrvatskih zvaničnika zbog učestalog veličanja ustaškog režima i njegovih simbola, rekao je za RTS predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Poslednja afera "čokoladica" je samo kockica u slagalici narušenih odnosa između Srbije i Hrvatske. Prethodili su joj poklič "Za dom spremni" ispisan u Jasenovcu, ali i pretnje smrću predsednku Srpskog narodnog vijeća. Osim na tabli u Jasenovcu, "Za dom spremni" ispisano je i pored imena Milorada Pupovca na prostorijama SNV-a.

"Reakciju očekujem od policije kojoj je taj slučaj prijavljen a od nadležnih još nema reakcije. Uz toliko grupa i pojedinaca koji nas pozdravljaju sa 'Za dom spremni' a koje vlasti tolerišu, pa nažalost i naši partneri iz Vlade, mi očigledno moramo biti spremni na sve to", kaže Milorad Pupovac.

Hrvatski premijer predložio je da se obrazuje komisija koja bi se bavila totalitarnim režimima, kao odgovor na fašističke simbole na stratištu kakvo je Jasenovac ali predsednik SNV-a kaže da se takve pojave moraju jasno osuditi.

"Pitanja koja premijer želi rešavati i za koja mu treba vremena, o tome smo spremni razgovarati, ali očekujemo jasnu osudu o tome da u jasenovačkom kompleksu, u mestu gde je bio logor 'Kožara', i u kojem je danas istaknuta tabla sa ustaškim pozdravom 'Za dom spremni', očekujemo jasnu osudu", rekao je Pupovac.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović je rekla da u slučaj table ne želi da se meša, ali se zato izvinila zbog čokoladice iz Srbije.

"Obaveza predsednice Hrvatske jeste da štiti hrvatski Ustav i njegove temeljne vrednosti a jedna od tih vrednosti je i antifašizam na koji je nasrnuto u Jasenovcu. Krivični zakon Hrvatske jasno kaže da je zabranjeno i kažnjivo vređanje žrtava genocida a sa druge strane njena ustavna obaveza sasvim sigurno nije da podilazi niskim strastima i predsrasudama pojedinaca koji podučavaju decu diskriminaciji i stereotipima pa i mržnji prema drugima i drugačijim, bilo da je reč o narodima ili državama, u ovom slučaju Srbije i kompanije koja svoje proizvode izvozi iz Srbije u Hrvatsku", kaže Pupovac.

Smatra da to predstavlja nesvakidašnji čin koji produbljuje ionako ne baš dobre odnose između Srbije i Hrvatske kada je reč o njihovoj političkoj dimenziji.

"Promene zbog kojih smo i podržali Vladu vidimo i situacija se generalno smiruje ali Vlada očigledno nije očekivala da će aveti prošlosti iskočiti iza prvog ćoška. Vlada treba pronaći način kako da se nosi sa tim i kako da reaguje. Mi očekujemo odlučnost, reakcije u skladu sa Ustavom, sa zakonima i u skladu sa evropskim vrednostima. Toleranciju prema onima koji veličaju fašističke režime i koji vređaju žrtve genocida i ratnih zločina ne bi smelo biti nigde pa ni u Hrvatskoj niti od Vlade koju podržavamo", rekao je za RTS predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво