Snažan zemljotres kod Splita, treslo se i Sarajevo

Seizmološka služba Hrvatske zabeležila je zemljotres jačine 4,6 jedinica Rihterove skale, sa epicentrom pod morem u blizini Splita. Nema povređenih, a pričinjena je manja materijalna šteta. Potres se osetio i u Sarajevu, javlja "Radio Sarajevo".

Osim u Splitu, zemljotres se osetio u celoj srednjoj Dalmaciji. Epicentar potresa bio je kod Slatina na ostrvu Čiovu.

Iz brojnih zgrada se čuo lom stakala, a u pojedinim stanovima su od podrhtavanja popucali zidovi, javlja Slobodna Dalmacija.

Učenici su pušteni s nastave, a među građanima je nastala panika.

Velika panika zavladala je i u zgradi Banovine, čiji su zaposleni počeli da napuštaju svoja radna mesta.

Mnogi stanari izašli su ispred svojih zgrada u strahu od novog potresa.

Splitski centar za zaštitu i spašavanje primio je u prvom satu posle zemljotresa više od 150 poziva uznemirenih građana.

Građani tvrde da je manje oštećen i arheološki lokalitet Dioklecijanov akvadukt, s kojeg je na put otpao komad težak pedesetak kilograma.

Gradonačelnik Splita Ivo Baldasar izjavio je da zemljotres nije izazvao ozbiljnije posledice ni veću materijalnu štetu, a nije bilo ni povređenih.

"Uočeno je nekoliko površinskih napuknuća zidova na zgradama i, po prikupljenim informacijama, na tri mesta napuknuća ili ulegnuća asfalta, ali su ona brzo obeležena, pa tuda nisu prolazili automobili, niti se stvarala saobraćajna gužva", rekao je Baldasar, prenela je agencija Hina.

Dodao je da je zemljotres izazvao nestanak struje na nekoliko mesta u gradu, što je izazvalo kratkotrajne zastoje lifta u nekoliko zgrada, ali su problemi brzo rešeni.

Baldasar je rekao da se Split nije imao većih zemljotresa u istoriji i da se nada da će tako i ostati.

Ranije danas, Republički seizmološki zavod Srbije objavio je na svom sajtu da su se u 12.57 u Hrvatskoj dogodila dva uzastopna jaka regionalna zemljotresa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара