Izetbegović odgovorio Grabar Kitarović: U Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam

Bakir Izetbegović smatra da bi svi lideri u regionu trebalo dva puta da razmisle pre nego što se upuste u komentarisanje situacije i problema u susednim državama. "I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, pa smo mi iz BiH izbegavali da takve pojave komentarišemo", kaže Izetbegović.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović prokomentarisao je izjave predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović o tome kako se "treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća hiljade boraca", koje su izazvale burne reakcije javnosti.

"Cenim da bi svi lideri u regionu trebalo dva puta da razmisle pre nego se upuste u komentarisanje situacije i problema u susednim državama. Predsednica Grabar Kitarović očigledno nije postupila tako, čime je pokazala nepoštovanje prema Bosni i Hercegovini i njenom rukovodstvu", kaže Izetbegović za Fenu, prenosi Avaz.

Ističe da "nije dobro BiH nazvati neemancipiranom zemljom, komentarisati odevanje Bošnjaka i Bošnjakinja, preuveličavati problem tzv. islamskog ekstremizma u BiH, recimo, dodavati dve nule na broj povratnika sa stranih ratišta".

"Sa sirijskog ratišta se vratilo 46 osoba iz BiH– dakle, par desetina a ne par hiljada, kako je to utvrdila predsednica Hrvatske", kaže Izetbegović.

Dodaje da u prošloj godini nije zabležen nijedan odlazak na strano ratište iz BiH.

"Naše službe bezbednosti aktivno se i uspešno nose s tim problemom, razmenjuju podatke i iskustva s nadležnim službama, uključujući i one u Hrvatskoj. I u Hrvatskoj buja ustaški ekstremizam, i Hrvati odlaze na strana ratišta poput ukrajinskog, u Jasenovcu je otkrivena spomen-ploča s nacističkim pozdravom, javnost se čudila nekim fotografijama s ekstremističkim barjacima, pa smo mi iz BiH izbegavali da takve pojave komentarišemo. Nadam se da će predsednica Hrvatske ubuduće postupati tako, odnosno brinuti o vlastitom dvorištu, a nama prepustiti brigu za naše", naveo je Izetbegović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво