Deripaska traži stotine miliona evra od Crne Gore

Oleg Deripaska, predsednik "En + Grupe", od Crne Gore traži stotine miliona evra obeštećenja zbog nezakonitog prisvajanja njegove investicije u Kombinatu aluminijuma "Podgorica" (KAP) i Rudniku boksita "Nikšić" (RBN).

Iz Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) saopšteno je da će Deripaska tražiti od Crne Gore obeštećenje u iznosu od više stotina miliona evra, pišu Vijesti.

"Kroz CEAC-ova ulaganja, Deripaska je preuzeo većinski deo u KAP-u i RBN-u u 2005. godini, a nakon međunarodne kampanje od strane Crne Gore, u kojima je država strane investicije kako bi spasila finansijsku sudbinu preduzeća koja su bila u vlasništvu države i u lošem stanju. Ipak, nakon što je ostvarila značajnu i blagovremenu investiciju u KAP-u i RBN-u od strane Deripaske, Crna Gora je potom preduzela seriju neprijateljskih mera, kako bi odstranila ta preduzeća iz njegove kontrole", navedeno je u saopštenju, prenose crnogorske Vijesti.

Takođe je istaknuto da je Deripaska pokušavao da ostvari dobru vezu sa crnogorskom stranom, ali je dobru saradnju onemogućilo neprijateljstvo Crne Gore prema njemu lično.

Deripaska, u skladu sa pravilima arbitraže Komisije Ujedinjenih nacija za međunarodno trgovinsko pravo, traži arbitražu protiv Crne Gore uz naglašavanje bilateralnog investicionog sporazuma između Rusije i Savezne Republike Jugoslavije, koji je potpisan 1995. godine.

Nije poznato mesto arbitraže, a u saopštenju se kaže da su "Akcije Crne Gore na kraju dovele do toga da je KAP stavljen u nelikvidnost u 2013. godini, a ta mera je je uništila punu vrednost investicije Deripaske".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво