Jutarnji list: Moskva zna kako sa Zagrebom, samo drekne "Bu"

Predsedniku hrvatske vlade Andreju Plenkoviću izlazi na nos poseta Ukrajini i njegova ponuda hrvatskih dobrih usluga za mirnu reintegraciju teritorija pod kontrolom pobunjenika, podržanih od Rusije, piše "Jutarnji list".

Prigovori u Hrvatskoj, sleva i zdesna, kako navodi list, svode se na isto: zašto bi neko iznosio hrvatsko mišljenje koje može da šteti hrvatskim ekonomskim interesima?

Ruski ambasador u Zagrebu Anvar Azimov, spretno koristi potrebu hrvatskih medija za senzacijama i panikom, pa preko njih, s merom i na fin način, preti Hrvatskoj zbog njenih političkih odluka, piše zagrebački dnevnik.

Kako navodi list, pre nekoliko meseci on je ljubazno rekao: "Jedna od mojih negativnih impresija jeste vaša velika zavisnost u spoljnoj politici od Zapada. Godinu dana sam ovde i pokušavao sam da deset ministara pozovem u Rusiju, na forume, konferencije... Niko od njih nije posetio Rusiju."

Takođe je dodao da Rusija daje političke signale.

"Mi ne želimo da izvučemo Hrvatsku iz EU i NATO-a, ali istovremeno Rusija može nadopuniti ono što vam nedostaje", navodi ambasador.

"Naravno, sankcije će se ukinuti za godinu ili dve, a Rusija će tada postavljati narudžbine za kupovinu robe, ali procenjujući ko se kako ponašao u vreme sankcija. A u tom slučaju Hrvatska neće dobro proći"”, preneo je ambasadorove reči hrvatski dnevni list.

Kako navodi Jutarnji, ambasadorov posao jeste “prevrnuti da ne zagori”, pa je logično da u pitanju Krima poteže paralelu s Kosovom, a u pitanju Donjecka i Luganska naglašava da se tamo ne petlja Rusija, nego su ogorčeni ukrajinski građani ruske nacionalnosti.

"Logično je da Hrvatska, pošto je neoprezno i zapravo kriminalno trubila o istorijskim granicama i o 'hrvatskom barjaku na Romaniji', pa onda uz ozbiljne žrtve odbranila avnojske granice koje je Badinterova komisija priznala kao zaštićene Helsinšškom poveljom, mora da duva i na hladno kada se Helsinška povelja u tom pogledu gazi, kako je učinjeno s Krimom", navodi se u članku.

Kako piše list, pametno Azimov kaže da je Krim u doba Nikite Hruščova poklonjen Ukrajini, ali oprezno prećutkuje da je prethodno u doba Staljina etnički "očišćen" od Tatara kojima ga je carska Rusija otela na pravdi Boga, naime pravom jačeg.

Činjenica je da je hrvatska politika prema Rusiji, "i ekonomska i diplomatska", godinama vođena kao da nikoga nije bilo kod kuće ni na Pantovčaku, ni u Banskim dvorima, da dve godine nije imenovan ambasador u Moskvi, što je ispod nivoa bezobrazluka, da u Zagrebu nisu sami sa sobom načisto kako će s Moskvom, ocenjuje Jutarnji list.

"S druge strane, vidimo da Moskva ima ideju kako sa Zagrebom, jer čim drekne: 'Bu', kod nas odmah odjekuje horski rodoljubivo: Ajme nama!”"

Hrvatska ne samo da sme nego i mora da ima stavove o bitnim pitanjima ne samo regionalne nego i evropske, mediteranske i globalne politike, prvenstveno kada je reč o bezbednosti i prosperitetu, smatra hrvatski dnevnik.

"Mantra koju smo godinama slušali sa Zrinjevca "da ćemo se o ovome i onome usaglasiti s našim evropskim partnerima" miriše po sluganstvu ili, barem, po indolentnom manjku ne samo inicijative ili stava, nego i samopoštovanja", konstatuje list.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво