Dodik: Ustavni sud BiH nelegalna i nelegitimna institucija

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da Ustavni sud BiH nije nadležan da osporava ili ukida rezultat referenduma u RS, jer je, po njegovom mišljenju, ta institucija nelegitimna i nelegalna.

Dodik je rekao da, prema Ustavu BiH, postoji Ustavni sud BiH, ali da nikada nije donet Zakon o Ustavnom sudu, koji bi definisao rad te institucije.

"Tu odluku Ustavnog suda shvatite kao sprdnju i ništa drugo. Ustavni sud nema nikakvu snagu niti ima ko da je sprovede, niti oni imaju silu da to urade", rekao je Dodik za RTRS.

Naveo je da takvim delovanjem Ustavni sud BiH "samo radi na razgradnji Bosne i Hercegovine".

"Ovo ništa ne znači. Ne znači, zato što nemaju ni mehanizam ništa da učine. Mi se već ozbiljno pripremamo da pompezno proslavimo 9. januar. Pozivam sve ljude u RS da se okupimo oko 9. januara", rekao je Dodik.

Pozvao je opoziciju u RS da zajedno s vladajućom koalicijom pokrene inicijativu za donošenje Zakona o Ustavnom sudu BiH u državnom parlamentu, kako bi iz te institucije bile odstranjene sudije stranci.

"Umesto jednog stranca na čelu OHR-a, pritisak na Republiku Srpsku sada vrši troje stranaca iz Ustavnog suda BiH, zajedno s bošnjačkim sudijama", ocenio je Dodik.

Ukoliko inicijativu za donošenje Zakona o radu Ustavnog suda BiH blokiraju Bošnjaci, Dodik je je pozvao srpske predstavnike da se povuku iz zajedničkih institucija BiH.

"Pozivam ljude koji su u zajedničkim institucijama da se okupimo i da kažemo – nema usvajanja budžeta, nema usvajanja godišnjih dokumenata, nema ničega dok se ovo ne stavi na dnevni red", istakao je Dodik.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво