Ustavni sud BiH poništio rezultate referenduma u RS

Na plenarnoj sednici Ustavni sud BiH doneo je odluku o poništavanju rezultata referenduma održanog 25. septembra u Republici Srpskoj, sa obrazloženjem da ta odluka nije u skladu sa Ustavom BiH. I pre zasedanja znalo se kakva će biti odluka, smatra predsednik RS Milorad Dodik.

Sud je, naime, usvojio zahtev člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i drugih "za rešavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska" u vezi sa Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula, saopšteno je iz Suda.

Kako se navodi, ta odluka je doneta zato što je referendum sproveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula, za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, ali i suprotna nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj meri od 17. septembra.

Sud je utvrdio da navedena odluka nije u saglasnosti sa Ustavom BiH zato što je njom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda, koju su dužni da poštuju svi organi i institucije javne vlasti, navodi se u saopštenju, prenosi RTRS.

Povodom te odluke Ustavnog suda, oglasio se predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je rekao da se i pre zasedanja Suda znalo kakva će odluka biti.

"Ništa drugo od ovakve sramne odluke Ustavnog suda, u kome sede visoki funkcioneri SDA, i nismo mogli da očekujemo", saopštio je Dodik, uz ocenu da je to direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda.

Istakao je da je referendumom iskazana demokratska volja naroda. "Dan Republike ćemo i dalje slaviti. Mi donosimo zakone, a neka Ustavni sud i dalje ispunjava Izetbegovićeve i želje njegovih sledbenika, pa će na taj način najdirektnije urušiti i Ustav i demokratiju u ovoj zemlji", rekao je Dodik.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je za Glas Srpske rekao da Ustavni sud doliva ulje na vatru.

"Ne mislim da će to imati ikakve posledice i ne vidim ni kakve može da ima, jer je volja građana više nego jasna i ona je obavezujuća za sve – mene, predsednika RS i Narodnu skupštinu", rekao je Ivanić i ocenio da treba doneti zakon kojim će 9. januar bez sumnje biti proglašen praznikom i jednom za svagda staviti tu priču van dnevnog reda.

Građani Srpske izjasnili su se na referendumu da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u Republici Srpskoj.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара