Cerar: Slovenija može biti most između SAD i Rusije

Premijer Slovenije Miro Cerar izjavio je da bi ta zemlja, u kojoj je rođena i odrasla buduća prva dama SAD Melanija Tramp, mogla da postane most između dve supersile - SAD i Rusije kada Melanijin suprug Donald Tramp preuzme dužnost američkog predsednika, prenosi AP.

"Ako SAD i Rusija pokrenu neku inicijativu u tom pravcu, Slovenija bi mogla da postane most između dve supersile. Mi smo dokazali da smo sposobni da organizujemo takve sastanke", rekao je Cerar američkoj agenciji.

Naglasio je i da ga je Melanija Tramp prošle nedelje pozvala telefonom.

"Razgovarali smo na slovenačkom i čestitao sam njoj i njenom suprugu veliki izborni uspeh, a potom sam razgovarao i sa Trampom, koji mnogo toga zna o Sloveniji", istakao je slovenački premijer, dodavši da je novog predsednika SAD pozvao da dođe u Sloveniju i da je on pristao.

Kad je reč o mogućnosti da Slovenija posreduje između Trampa i ruskog predsednika Vladimira Putina, Cerar kaže da je ta tema "samo dotaknuta" tokom njegovog razgovora sa Trampom, ali da je to za sada sve.

"Spremni smo da veoma ozbiljno razmotrimo tu mogućnost, ali inicijativu moraju pokrenuti Tramp i Putin", zaključio je Cerar.

AP navodi da je Slovenija, iako je članica EU i pridržava se sankcija tog bloka protiv Kremlja zbog njegove uloge u ukrajinskoj krizi, održala tople odnose sa slovenskim saveznikom Rusijom i podseća da je ruski predsednik Vladimir Putin dva puta posetio Sloveniju, mada retko posećuje balkanske zemlje.

Američka agencija podseća i da je baš u Sloveniji, u junu 2001. godine, bivši američki predsednik Džordž Buš imao prvi sastanak tet-a-tet sa Putinom kako bi razmotrili mogućnost kompromisa u pogledu američkih planova o raketnoj odbrani kojima se Moskva oštro suprotstavila.

U međuvremenu, većina Slovenaca, njih 66 odsto, ne veruje da će pobeda Donalda Trampa biti prednost za njihovu zemlju u odnosima sa SAD zbog činjenice da je njegova supruga rođena u Sloveniji, pokazuju objavljeni rezultati ankete ljubljanskog Dela.

Anketa pokazuje da većina smatra da Slovenija "neće imati nikakve koristi" od toga što je buduća američka prva dama Melanija Tramp rođena u Sevnici u Sloveniji.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво