Ruski ambasador u Zagrebu zabrinut za odnose sa Hrvatskom

Nije normalno da Hrvatska duže od godinu dana nema ambasadora u Moskvi, primetio je ambasador Rusije u Zagrebu Anvar Azimov i izrazio je veliku zabrinutost za budućnost hrvatsko-ruskih odnosa.

Azimov je rekao da je hrvatsko-ruski privredni forum, koji je trebalo da bude održan u novembru, otkazan jer ruski preduzetnici nisu bili zainteresovani da dođu u Hrvatsku.

Objasnio je da je to zato jer su ruski biznismeni vrlo rodoljubivi i ne slažu se s evropskim režimom sankcija.

"Oni nisu saglasni da Hrvatska podržava te sankcije. Zbog toga nisu bili zainteresovani da dođu u Hrvatsku", rekao je Azimov.

Dodao je da on pokušava sve da "ono što se dogodilo između Rusije i Hrvatske ne utiče na rusko-hrvatske ekonomske odnose".

"Moj je zadatak, kao ambasadora, je da minimiziram bilo kakve posledice. Nije tajna da je robna razmena s Hrvatskom smanjena gotovo 50 posto. To je katastrofa. Pre svega, hrvatski su izvoznici i poljoprivrednici ti koji pate", rekao je Azimov za regionalnu N1 TV.

Nije mu, kaže, "normalna situacija" da Hrvatska više od godinu dana nema ambasadora u Moskvi.

"Ali možda je to tehničko pitanje, a ne političko. Hrvatska je imala probleme u politici", kaže Azimov i nada se da će početkom iduće godine to biti rešeno.

"Dobio sam informaciju da postoji ozbiljan kandidat za tu poziciju", rekao je Azimov.

Ambasador je objasnio i da je reakcija Ministarstva spoljnih poslova na izjave premijera Andreja Plenkovića u Ukrajini bila službena reakcija Moskve, a ne saopštenje s nižeg nivoa, kako je to predstavio hrvatski premijer.

"To je bilo mišljenje Rusije, a ne nekakvog odeljenja u ministarstvu. To je službena pozicija Rusije i morate to prihvatiti", kazao je Azimov.

Hrvatski premijer Plenković je, naime, tokom posete Kijevu 22. novembra izjavio da su i Hrvatska i Ukrajina bile žrtve brutalne vojne agresije i da je njihov teritorijalni integritet narušen silom, pa stoga hrvatska iskustva iz reintegracije istočne Slavonije devedesetih godina mogu biti korisna Ukrajini.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je potom izrazilo zabrinutost takvom izjavom i poručilo službenom Zagrebu da se umesto besperspektivnih predloga o tom pitanju, "aktivnije zauzme za rešavanje hroničnih unutrašnjih problema u vezi s pravima Srba i drugih nacionalnih manjina u Hrvatskoj".

Hrvatski premijer je isti dan umanjio važnost ruske izjave rekavši novinarima da je "to samo saopštenje jednog odeljenja ruskog ministarstva spoljnih poslova".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара