Dodik: OHR treba hitno zatvoriti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je pozvao na "hitno zatvaranje" Kancelarije visokog predstavnika.

Dodik je odbacio tvrdnje visokog predstavnika Valentina Incka da je RS bila problem u proteklom periodu, navodeći da je to Incko i oni koji su, kako kaže, nametali rešenja.

Incko je, "zahvaljujući problematizovanju RS", ostao duže visoki predstavnik nego što je to bilo potrebno i "svih tih meseci je dobijao platu od 25.000 evra", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da RS neće da prihvati sve "što smisle“ stranci", prenela je Fena.

"Vreme visokog predstavnika u BiH je prošlo. Tražimo da on bude ukinut, ne dislociran i distanciran, već ukinut", rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da je Dejtonski sporazum najveća ovlašćenja dao entitetima. Za Srpsku je prioritet da joj se vrate i to 83 koja su, kaže, oteta i prenesena na BiH.

Ističe i da je Dejtonski mirovni sporazum raspakovan nasiljem visokog predstavnika.

"Moramo vratiti praksu da u BiH više ne može ništa da se desi izvan ovlašćenja BiH, bez sporazuma dva entiteta, kako piše u Dejtonu i Ustavu. Kada to uradimo približićemo se onome što je Dejton", rekao je Dodik.

Da bi se sprečilo preglasavanje i dalje menjanje sporazuma, potrebno je, kaže, srpsko jedinstvo.

"Pozivam sve partije iz Srpske da se raščiste sve nepravde iz prošlosti i u narednoj godini da se okupimo i definišemo politike koje će staviti na dnevni red u BiH upravo nepravde nanesene Srpskoj. BiH će morati da reaguje ili je neće biti", izjavio je Dodik, prenosi RTRS. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво