Makedonija, partije potpisale kodeks za fer izbore

Partije u Makedoniji koje učestvuju na vanrendnim parlamentarnim izborima 11. decembra potpisale su Kodeks za fer i demokratske izbore. Lideri i predstavnici partija su se obavezali da će poštovati sve zakone, pravila i propise koji su relevantni za izborni proces i izbore, kao i da neće vršiti nikakv pritisak na zaposlene u državnoj i javnoj administraciji i državnim preduzećima.

Izborni kodeks je potpisalo pet koalicija i šest partija, koje će izaći samostalno na izbore, ali su predstavnici opozicionih partija odmah nakon toga čina izrazili sumnju da će se svi potpisnici držati onog što su potpisali.

"Ja sam ubeđen da će izbori biti regularni. Da li će biti fer i demokratski morate da pitate vlast, jer je ona taj krivac koji nije omogućio građanima prethodnih godina da Makedonija ima fer i demokratske izbore", rekao je lider najveće opozicione partije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev.

Predsednik vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski je na potpisivanje kasnio dvadesetak minuta, propustio je svečanost, potpisao kodeks i otišao ne dajući izjave medijima. Predstavnici nekih partija su takvo njegovo ponašanje protumačili kao nepoštovanje.

Kodeks je potpisan na incijativu Državne izborne komisije Makedonije, a svečanosti su prisustvali i ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske i Nemačke i predstavnci OEBS-a, čija misija nadgleda izborni proces.

U Makedoniji sutra počinje predizborna kampanja koja će trajati do petka 9. decembra u ponoć, kada počinje predizborna tišina. Pravo glasa na izborima 11. decembra ima 1.784.524 građana.

Na izborima u šest izbornih jedinica u Makedoniji bira se 120 poslanika, dok sedma izborna jedinica, za inostranstvo, daje do tri poslanika.

Očekuje se da će izbori dovesti do rešavanja dvoipogodišnje političke krize, koja je počela posle izbora 2014. kada je najveća opoziciona stranka SDSM optužila vladajuću koaliciju, koju čine VMRO-DPMNE i Demokratska unija za integraciju koja okuplja etničke Albance, za krađu izbora i odbila da uđe u parlament.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво