Ministri odbrane BiH i Hrvatske: Svaki zločin mora biti kažnjen, ali bez selektivne pravde

Ministri odbrane Bosne i Hercegovine i Hrvatske, Marina Pendeš i Damir Krstičević, izjavili u Međugorju da svaki zločin mora biti kažnjen, da pravosuđe mora biti nezavisno i da se ne sme selektivno pristupati određenim predmetima ratnog zločina.

"Svaki zločin mora biti kažnjen, ali pravosudna tela moraju biti nezavisna i oslobođena pritisaka i ne sme biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drugi način. Moraju se poštovati svi međunarodni standardi", rekao je Krstičević posle sastanka, prenose sarajevski mediji.

Komentarišući nedavno hapšenje bivših pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO) zbog zločina nad Srbima u Orašju, Pendeš je rekla da je "do sada bilo selektivnog pristupa" pri podizanju optužnica protiv pripadnika HVO-a.

"Kao ministarka obrane, ali i kao pripadnica HVO-a, ja lično, kao i moja stranka (HDZ BiH), osuđujemo svaki zločin i on mora biti procesuiran. Ali, ako napravimo analizu, onda ćete videti da se ponekad selektivno pristupalo", navela je Pendeševa.

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, koji je jutros stigao u Međugorje, rekao je da nije imao nikakvih problema pri ulasku u BiH.

Pojedini mediji ranije su objavili da je Krstičević među 16 generala Hrvatske vojske i HVO protiv kojih je MUP RS podneo Sudu BiH krivične prijave za zločine iz septembra i oktobra 1995. godine.

To znači da bi osumnjičeni oficiri, ako uđu na teritoriju BiH, trebalo da budu uhapšeni.

Krstičević je bio komandant IV. Gardijske brigade Hrvatske vojske, koja je učestvovala u operacijama na području zapadne Bosne u jesen 1995. godine.

"Što se tiče straha i prelaska granice Hrvatske u BiH, sve je proteklo kao što sam i očekivao, odnosno sve se normalno odvijalo. Ja sam ministar obrane Hrvatske, ministar obrane države koja je članica EU i ministar obrane države koja je članica NATO-a", naglasio je Krstičević.

Dodao je kako je u BiH došao da bi se "gledalo u budućnost i razmotrilo kako unaprediti odbrambenu saradnju dve zemlje".

Upitan zašto nije došao u Sarajevo već u Međugorje, Krstičević je odgovorio da će sigurno doći i u glavni grad BiH.

"Sledeće nedelje ja sam domaćin na sastanku u Hrvatskoj, a zašto ne, da se ubuduće susretnemo i u Sarajevu", rekao je Krstičević.

Pendeševa i Krstičević su na današnjem sastanku zaključili da obe zemlje moraju unaprediti sisteme bezbednosti da bi odgovorile svim pretnjama i rizicima.

BiH i Hrvatska su opredeljene za mir i stabilnost, što su preduslovi za dalji ekonomski razvitak i mogućnost da mladi ostanu i tu žive, rekli su ministri odbrane.

Ministri su ocenili da je današnji sastanak dobra potvrda za planiranu zajedničku sednicu Saveta ministara BiH i novoizabrane Vlade Hrvatske.

Sa Krstičevićem se u Međugorju sastao hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво